Gepubliceerd op: 08-06-2023

De steden en gemeenten en hun hulpverleningszones zijn erg bezorgd over de opmars van de Aziatische hoornaar in ons land. Daarom vragen ze aan de Vlaamse overheid een duidelijk plan van aanpak en de nodige ondersteuning. Niet iedere hulpverleningszone heeft nu immers de capaciteit en knowhow om nesten te verdelgen. Bovendien vrezen de lokale besturen voor de kosten op te draaien.
 

Versnipperde aanpak

Eerder dit jaar besliste het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos dat het terugdringen van het aantal nesten niet meer mogelijk is. Het zou enkel nog ingrijpen bij de gevaarlijke nesten in natuurgebied. Hierdoor zal de brandweer moeten instaan voor de verdelging op openbaar terrein en op privaat terrein. Gezien de exponentiële stijging van het aantal nesten en gezien het feit dat Agentschap Natuur en Bos zelf zijn verdelging drastisch terugschroeft, zal al het extra werk op de brandweer komen te vallen. De middelen om deze te bestrijden zijn echter niet meegestegen.

 

Retributiereglement

De hulpverleningszones vrezen heel wat extra werk. Op dit moment heeft de brandweer noch de middelen, noch de manschappen, noch de tijd om deze taak uit te voeren. Het gaat bovendien niet om een kerntaak van de brandweer, waardoor de hulpvrager in principe moet betalen voor de dienstverlening. Sommige gemeenten nemen de kost voor het verdelgen van nesten zelf ten laste, andere niet. Met een stijgend aantal nesten, kan die kostprijs flink oplopen, vreest de VVSG. Dat leidt dan tot een aanpak waarbij enkel nesten die een acuut gevaar zijn voor de bevolking nog verwijderd zullen worden. Lokale besturen willen deze exoot op de juiste manier bestrijden, zonder dat dit afhangt van de financiële mogelijkheden van burger of gemeente. Daarom vragen VVSG en het Netwerk Brandweer aan de Vlaamse overheid om nu met een plan van aanpak en een budget te komen.  
 

Vlaams Bijeninstituut

Het Vlaams Bijeninstituut heeft in het kader van het nieuwe Strategische Plan Bijenteelt (SPB) van departement landbouw een dossier ingediend met als doel alle Vlaamse steden en gemeenten te informeren en te ondersteunen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. VVSG en Netwerk Brandweer steunen deze aanvraag.

Het VBI heeft als doel samen met de VVSG en netwerk Brandweer: 

  1. De juiste informatie aan de besturen aan te reiken over de soort, zijn risico’s voor de bevolking en voor de biodiversiteit. 
  2. groendiensten op te leiden om de soort en de gevaren te herkennen, 
  3. selectieve vallen aanbieden die kunnen ingezet worden om de opmars in toom te houden. 

De samenwerking tussen de steden en gemeenten en het VBI is een belangrijke ondersteuning in de strijd tegen de Aziatische Hoornaar.

Netwerk Brandweer en VVSG richtten ook een brief aan bevoegd minister Demir met de vraag om tot een oplossing te komen voor deze problematiek die zowel voor de lokale besturen, de brandweer, als de burger haalbaar en betaalbaar is. Binnenkort staat een overleg met het kabinet gepland.  

Thais De Vuyst - Stafmedewerker lokaal veiligheidsbeleid en Lieselot Van Mol projectmanager Netwerk Brandweer