Auteur:

Gepubliceerd op: 25-01-2022

Op 22 januari 2022 trad het besluit van de Vlaamse Regering over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen in werking. Hoewel het besluit dateert van 10 september 2021, verscheen het pas op 21 januari 2022 in het Belgisch Staatsblad.

Het is een belangrijk besluit voor de besturen die, los van de pandemie en een burgemeestersbesluit, af en toe digitaal of hybride willen vergaderen. Door een wijziging aan het decreet over het lokaal bestuur mogen de raden nu beslissen op welke wijze ze vergaderen. Dit geldt eveneens voor het college/vast bureau en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD). Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet de raad bijvoorbeeld wel het huishoudelijk reglement aanpassen.

De VVSG stelde een model van huishoudelijk reglement ter beschikking van haar leden en nu is ook het addendum bij dit model beschikbaar. Ook het BCSD-addendum is online te raadplegen. We beschouwen deze teksten als levende documenten die aangepast worden bij nieuwe inzichten. Opmerkingen en suggesties zijn dus steeds welkom via mail.


Meer info

Inforumnummer 349383

Pieter Vanderstappen