Auteur:

Gepubliceerd op: 20-12-2022

Drinkwaterleiding verwarmt en koelt De Voerman in Anzegem

In Anzegem slaan intercommunale Leiedal en De Watergroep de handen in elkaar om op een unieke wijze een gasloze wijk te realiseren op De Voerman in Anzegem. Met steun van het Europese project LECSEA komt er een warmtenet dat een dertigtal woningen en een aantal kmo’s zal voorzien van warmte in de winter en afkoeling in de zomer. Het meest bijzondere aan dit project is dat de warmte en koeling gehaald worden uit de hoofddrinkwaterleiding van De Watergroep die aan de site passeert.

Alle details over het project lees je in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.


Boren naar warmte en koeling voor Campus Wevelgem


In Wevelgem verenigde intercommunale Leiedal publieke en semi-publieke partners in een uniek samenwerkingsverband. Samen zullen ze zowel bestaande als nog te bouwen gebouwen in de campusomgeving in het centrum van Wevelgem collectief fossielvrij verwarmen op basis van geothermie. “Via 112 boorgaten van maar liefst 60 meter diep wordt in de winter warmte en in de zomer afkoeling opgepompt uit de grond,” klinkt het bij Leiedalvoorzitter Wout Maddens. Dit warmtenet op lage temperatuur zal een aantal grotere gebouwen verwarmen en afkoelen. Het gaat onder meer om het Sociaal Huis, de gebouwen van het Katholiek Basisonderwijs Guldenberg en van het woonzorgcentrum Sint-Camillus.


Meer informatie over het project vind je in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.


Heb je zelf interessante ervaringen met innovatieve warmteprojecten? Deel ook je projecten in de praktijkendatabank Klimaat.

Gawein Van Daele