Eerste open acces-warmtenet in Vlaanderen


Algemeen


Initiatiefnemer
Partnership Indaver, Port of Antwerp Bruges, Boortmalt, Stad Antwerpen, Fluvius, Woonhaven Antwerpen
Type project
Warmte

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Antwerpen
Adres
Traject tussen Poldervlietweg en Zandvoort te Antwerpen

Korte omschrijving

Na vijf jaar voorbereiding en één jaar bouwen levert afvalverwerker Indaver duurzame warmte aan de grootste mouterij ter wereld van Boormalt. Voor de productie zijn grote hoeveelheden warmte nodig. Door de aansluiting kan de mouterij 120 GWh van de 270 GWh jaarlijkse warmtevraag dekken. Dit warmtenet krijgt nog een verdere uitbreiding naar sociale woningen, scholen en openbare gebouwen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Indaver is de eerste warmtebron voor het Warmtenetwerk Antwerpen Noord. Het bedrijf verwerkt industriële afvalstoffen in thermische verwerkingsinstallaties. Hierbij komt heel wat warmte vrij. Die wordt hergebruikt in de eigen bedrijfsprocessen en voor de productie van elektriciteit. Maar er blijft nog steeds restwarmte over ná die productie van elektriciteit. Die warmte kan dienen voor verwarming. Het is ook het eerste “open acces” net in Vlaanderen: elk bedrijf in de buurt van het leidingtracé dat warmte produceert en/of wil afnemen kan toetreden. Zo wordt er geïnvesteerd in reservecapaciteit om nieuwe leveranciers en/of afnemers van warmte in een latere fase te laten toetreden.


Waarom is het gebeurd?

Door gebruik te maken van restwarmte, spaart Boormalt een hoeveelheid aardgas uit die vergelijkbaar is met de jaarlijkse consumptie van ongeveer 10.000 gezinnen en een jaarlijkse vermindering van de broeikasgasuitstoot met 30 000 ton CO2. Warmtenetwerk Antwerpen-Noord bestaat uit twee grote delen, met telkens een andere investeerder en beheerder. Het eerste stuk naar Boortmalt is in handen van vennootschap ‘Warmtenetwerk Antwerpen Noord’, met Indaver en Port of Antwerp als partners. Het tweede deel van het warmtenet naar residentiële warmteklanten wordt gebouwd en beheerd door Fluvius in opdracht van Stad Antwerpen. Op termijn zorgt het warmtenet in totaliteit voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 80.000 ton per jaar

 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Vanuit de afvalverbrandingsinstallatie van Indaver transporteren de warmteleidingen over een afstand van ongeveer 10 km water op een temperatuur van 105°C naar Boortmalt. De retourtemperatuur is 65°C. In april start de uitbreiding naar sociale woningen in de appartementsgebouwen van de wijken Luchtbal en Rozemaai, waar ongeveer 3200 gezinnen klant worden van het warmtenet. 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-06-2019
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
> €10 000 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (1%)
Externe partners
Fluvius, Woonhaven
Samenwerkingen
Indaver, Port of Antwerp-Bruges, Boortmalt
Gemeentelijke diensten
Stad Antwerpen

Geleerde lessen


Uitdagingen

Voor dit project bundelden tal van partners hun krachten. Een dergelijk grootschalig project kan enkel succesvol zijn wanneer het in samenwerkingsverband wordt opgezet. Daarnaast moeten leverancier(s) en afnemers van warmte samen gebracht worden. Om financieel haalbaar te zijn, zijn warmtegebruikers nodig die zich voor een lange periode engageren om de warmte af te nemen van het netwerk.


Succesfactoren

Bijzonder aan dit netwerk is dat het een ‘open source’ netwerk wordt: er wordt geïnvesteerd in reservecapaciteit om nieuwe leveranciers en/of afnemers van warmte in een latere fase te laten toetreden op het netwerk. Dit is het eerste open source netwerk dat in België gerealiseerd werd.


Tips voor andere gemeenten

De Vlaamse regering kende aan het project een subsidie toe, zonder dewelke het financieel niet kon gerealiseerd worden.
Warmtenetten vormen een belangrijk onderdeel in de transitie naar een koolstofarmere en duurzamere energievoorziening.


Contact


Thomas Pluymers

thomas.pluymers@vvsg.be


Thomas Pluymers

thomas.pluymers@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: silvia.colazzo@indaver.com

Telefoonnummer: 0476 63 18 27


Media