Bestrijden verkrotting Kortrijkstraat


Algemeen


Initiatiefnemer
Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik
Type project
(Collectieve) renovatie
Sociaal klimaatbeleid

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Menen
Adres
Kortrijkstraat 53-63 Menen

Korte omschrijving

Een aantal woningen op de hoek Kortrijkstraat-Aug. Debunnestraat te Menen stonden al een hele tijd te verkrotten. De rij van 6 woningen kwam te koop en heeft de Woonmaatschappij deze opgekocht om hier nieuwe conforme woningen te bouwen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Het project is in opstart: de woningen werden aangekocht, er werd een architectuurwedstrijd gehouden en er is hieruit een ontwerper aangesteld. We kijken momenteel om de sloop te organiseren.

Het is de bedoeling dat hier een project wordt gerealiseerd van 6 woningen die voldoen aan alle hedendaagse eisen. Vloerverwarming gecombineerd met een LW-warmtepomp is binnen onze Woonmaatschappij de standaard, en dit zal hier niet anders zijn. In samenwerking met ASTER worden ook op dit project zonnepanelen voorzien.


Waarom is het gebeurd?

We willen als Woonmaatschappij bijdragen tot stadskernhernieuwing gekoppeld aan betaalbaar en kwalitatief wonen. Een rij verkrotte woningen in het centrum wordt zo vervangen door kwalitatieve nieuwbouw. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Wij en de ontwerper zaten al samen met het stadsbestuur om de plannen te bespreken. Stad Menen staat hier achter, we gaan uit van een realisatie zoals deze in onze planning staat.


Extra informatie


Status van het project
In opstart
Startdatum
01-11-2023
Einddatum
01-02-2026
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (50%)
Met Vlaamse subsidies (50%)
Externe partners
-
Samenwerkingen
Architect Nuno Pinto uit Waregem, Veligheidscoördinatie/EPB/technieken Buro Vector uit Wervik, Wonen in Vlaanderen
Gemeentelijke diensten
dienst wonen stad Menen
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

De uitdaging hier is de ligging. We zitten pal in het stadscentrum, wat qua bewoning voordelen biedt, maar dit maakt het bouwproces wel complexer. Het huidige hoekgebouw heeft een kenmerkende afgeronde gevel, die met een kwinkslag wordt meegenomen in het project.


Succesfactoren

Op voorhand zat ons bestuur samen met Stad Menen om hun wensen af te toetsen. Zo kwam naar boven dat op deze site geen appartementen gewenst waren. Dit werd zo beschreven in de architectuurwedstrijd zodat we op voorhand al met een realistisch ontwerp naar de Stad konden gaan.


Tips voor andere gemeenten

Het is belangrijk dat van bij de prille start er voldoende overleg is tussen de verschillende betrokkenen. Dit bevordert het hele proces.


Contact


Maarten Tavernier

maarten.tavernier@vvsg.be

0471/886963

Extra contactinformatie

E-mailadres: technischteam@wm-impuls.be

Telefoonnummer: 056 53 27 99


Media