Barakkenpark Menen


Algemeen


Initiatiefnemer
-
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Menen
Adres
Grondwetstraat Menen

Korte omschrijving

Met het Barakkenpark vormde de stad het ietwat betekenisloze grasland om naar een biodivers park, waar water een belangrijke plek krijgt. Groen biedt gezondheidsvoordelen en ook het klimaat vaart er wel bij. Het werd een plek waar de natuur floreert, maar ook buurtbewoners (en fiets- en wandeltoeristen) zich goed voelen en tot rust kunnen komen.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Het ontwerp kwam tot stand in overleg met de bewoners, die hun eigen ideeën konden voorstellen in een workshop. De wensen, bemerkingen en noden van de buurt werden in kaart gebracht en vormden de krijtlijnen van het ontwerp. Hierdoor werd de publieke ruimte nog meer afgestemd op de wensen van de bewoners. Het Barakkenpark wordt een centraal ontmoetingspunt aan de Leie, waar men even kan uitrusten of spelen in het groen, en waar de natuur een centrale rol heeft. We leggen de nadruk op behoud van natte natuur, aanleg van vier bosjes (in totaal werden 325 bomen en 6530 stuks bosgoed gepland), toevoegen van extra biodiversiteit, toegankelijkheid (aanleg vlonderpad) en sociale interactie.


Waarom is het gebeurd?

Het Barakkenpark werd aangelegd als antwoord op de groeiende uitdagingen van klimaatverandering en de behoefte aan groene ruimtes. Zo vormt dit park een welkome aanvulling op de sterk verstedelijkte wijk de Barakken. De bossen, bloemenweides en lager gelegen bospoel zorgen voor meer biodiversiteit. Door de verbreding van bestaande afwateringsgrachtjes werd een infiltratiezone gecreëerd, die ook als speelelement dienst doet. Door de grote waterdruk op het gebied, speelt water een belangrijke rol in het park.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Stad Menen is trots op het nieuwe stukje natuur, dat het groen-blauwe netwerk aan de Leie versterkt. Het grasland heeft een ware transformatie gekend doorheen de tijd en momenteel floreert de natuur er. Het algemene beoogde doel, zoals hierboven omschreven, werd behaald.

Op vlak van LEKP-doelstellingen is dit project goed voor 325 extra bomen en 1848 m3 wateropvang (buffering en infiltratie).


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
15-06-2019
Einddatum
15-12-2023
Budget
€1 000 000 - €10 000 000
Financiering
Met eigen middelen (54%)
Met Vlaamse subsidies (36%)
Met Europese subsidies (7.5%)
provincie West-Vlaanderen (2.5%)
Externe partners
Sweco, Seru en zonen, Claerbout
Samenwerkingen
Basisschool Vlam
Gemeentelijke diensten
Stadsontwikkeling, Technische Dienst

Geleerde lessen


Uitdagingen

De grootste uitdaging van het project was het feit dat de grond naast de Leie heel drassig is. Ondanks vooraf uitgevoerde boorproeven, waren er toch diepere funderingen nodig om de stabiliteit van het vlonderpad te garanderen. Door deze bijkomende kostprijs, werd het traject (en de lengte) van het vlonderpad aangepast om binnen de vooropgestelde budgetten te blijven.


Succesfactoren

De grootste succesfactor is dat er een park gecreëerd werd van 2 ha groot, gelegen vlakbij een sterk verstedelijkte buurt. Dergelijk toegankelijk park, dat dient als rust- en speelplek is een echte meerwaarde aan de stad.


Tips voor andere gemeenten

Wanneer (half)verharding voorzien wordt in drassige ondergrond: voldoende stabiliteitstesten voorzien. Participatie met buurtbewoners vormt zeker een meerwaarde bij creatie van groen en ontspanmogelijkheden in verstedelijkte buurt.


Contact


Bart Dewulf

bart.dewulf@menen.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: bart.dewulf@menen.be

Telefoonnummer: 056/529.391