klimaatrenovatietraject wijk Buizegem


Algemeen


Initiatiefnemer
Edegem
Type project
(Collectieve) renovatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Edegem
Adres
wijk Buizegem, 2650 Edegem

Korte omschrijving

De woningen in de wijk Buizegem hebben een heterogene typologie. De wijk heeft ruim 3000 unieke adressen met een grote sociale diversiteit van de bevolking.  Speciaal voor dit traject werd er een nieuwe samenwerkingsvorm uitgewerkt met intercommunale IGEAN en Klimaatwerf vzw. Om die redenen is Buizegem interessant om er een thematisch wijkverbeteringscontract binnen het LEKP 2.1 te faciliteren. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Op 14 november 2023 vond de eerste infoavond/klimaattafel plaats. Er waren 17 personen aanwezig en 15 daarvan hebben zich ingeschreven voor een opvolgingsgesprek of meteen voor een gesprek én een plaatsbezoek in hun woning. 


Waarom is het gebeurd?

Edegem heeft de drie LEKP's ondertekend en beschouwt Buizegem als een pilootrenovatietraject. Mits positieve evaluatie zullen de resultaten geëxtrapoleerd worden naar de andere Edegemse wijken. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het traject is nog maar net opgestart en er zullen nog klimaattafels volgen. 


Extra informatie


Status van het project
In opstart
Startdatum
14-11-2023
Einddatum
31-12-2024
Budget
< €10 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (50%)
Externe partners
ZuidtrAnt vzw, Zonnewind vzw, IGEAN
Samenwerkingen
Klimaatwerf vzw, IGEAN
Gemeentelijke diensten
Wonen en ondernemen, Publiek domein, OCMW en Beleid
Externe websites

Geleerde lessen


Uitdagingen

De GIS-coördinator heeft de Inspiratiekaart Renovatiebeleid  https://www.inspiratiekaartrenovatiebeleid.be/map-analysis  gekruist met andere databanken zoals die van de Gemeentemonitor en de Provincie in cijfers. Dat bleek niet evident, maar was wel een voorwaarde van het college. Dat heeft zich immers voorgenomen om enkel nog datagedreven beslissingen over klimaatacties te nemen. 


Succesfactoren

De kruising van de verschillende databanken (zie Uitdagingen). Het multilateraal overleg met IGEAN, Klimaatwerf vzw en de gemeentelijke diensten. De eerste klimaattafel van 14 november 2023.


Tips voor andere gemeenten

Het is een grote meerwaarde dat de gemeentelijke coördinator van het kernteam klimaat (zie voorwaarden Burgemeestersconvenant) het dienstoverschrijdende mandaat krijgt om een projectteam samen te stellen om dergelijke trajecten te kunnen opzetten. 

 


Contact


Wim De Geest

wim.degeest@vvsg.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: lokaalbestuur@edegem.be

Telefoonnummer: 032892650