Openbare verlichting dimmen en doven


Algemeen


Initiatiefnemer
Ieper
Type project
Energie-efficiëntie
Gemeentelijk patrimonium

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Ieper
Adres
Ter Waarde 1, Ieper

Korte omschrijving

Ieper startte in 2013 met ambitie om 200.000€ te besparen op totaal 700.000€ energie voor openbare verlichting. Na verschillende bijsturingen, inspraak, maatregelen voor biodiversiteit bleek de energiekost ondanks fors gestegen energiekost onder controle te blijven en anno 2023 zelfs in de buurt van de kost in 2013 uit te komen. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Gestart met doven van OV op de straten die buiten het strooiplan (=belangrijkste assen) vallen. Investeringen in selectief doven van 60.000€, terug verdiend op 7maanden. Communicatie en contact met een beperkt aantal binnengekomen klachten (44 in totaal) zorgde voor nodige het draagvlak. Naast vleermuisvriendelijke verlichting ook verledden om tegen 2030 40% energie te besparen. 


Waarom is het gebeurd?

Energiekosten verminderen, zonder nadelige effecten voor burgers (wegens aanpassingen ifv uren Horeca – ploegsystemen). Ook een aantal armaturen weggenomen of op vleermuisroutes vervangen door rode LED lichten. Deze waren weliswaar duurder maar een bewuste keuze van het beleid om OV in evenwicht met natuur en mens te voorzien. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Tussentijds zeker en vast. Zonder deze ambitieuze dim en doof aanpak die “op het schap” lag toen de energiecrisis uitbrak had niet zo snel geschakeld kunnen worden en was de energiefactuur nog fors hoger geweest. Door het maatwerk op vleermuisroutes, werd ook hier resultaat geboekt op vlak van biodiversiteit. Ook op KMO- en industriezone werden de grootverbruikers vervangen door ledverlichting. 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-01-2013
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Fluvius
Samenwerkingen
Fluvius
Gemeentelijke diensten
Dienst omgeving en ondernemen

Geleerde lessen


Uitdagingen

Het was een uitdaging om te durven doven als lokaal bestuur. Maar de energiekost was een stimulans om het wel te doen. Mits de nodige bijsturingen hebben we de kosten onder controle kunnen houden en besparen we ondertussen energie dat dan weer goed is voor het klimaat.


Succesfactoren

Durven doven, waar kan gedimd worden dimmen en op mogelijke vliegroutes van de vleermuizen voorzien van vleermuisvriendelijke LED-verlichting. Door te doven beperken we ook de lichthinder en werd er bewust gekozen voor warm LED-licht. 


Tips voor andere gemeenten

Durf te doven zeker tussen 24u en 5u tijdens de week. Dan is er zo wie zo minder verkeer op de baan. Indien er LED-verlichting aanwezig probeer dit maximaal te dimmen. 


Contact


Hein Lapauw

hein.lapauw@ieper.be
Ter Waarde 1, Ieper

Extra contactinformatie

E-mailadres: duurzaam@ieper.be

Telefoonnummer: 057 451 672