Integratie van autodelen bij sociale huisvestingsprojecten


Algemeen


Initiatiefnemer
Vorselaar
Type project
(Deel)mobiliteit
Sociaal klimaatbeleid

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Vorselaar
IOK
Adres
Markt 14, 2290 Vorselaar

Korte omschrijving

Bij een nieuw sociaal huisvestingsproject in Vorselaar staan sinds 2022 twee elektrische deelwagens. De gemeente vindt het noodzakelijk dat iedereen de keuze heeft om deel te nemen aan deelmobiliteit en dus een duurzame keuze te maken.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Gemeente Vorselaar zorgde voor twee elektrische deelwagens bij een nieuw sociaal huisvestingsproject. Een kantelmoment zoals een verhuis is het ideale moment hiervoor. Mogelijke drempels werden weggewerkt. Zo gaf de gemeente o.a. smartphones in bruikleen (voor reservaties) mits bewoners instapten in een begeleidingstraject dat hen digitaal vaardig maakte en was er ondersteuning van  buddies.


Waarom is het gebeurd?

Dit project past in het kader van de voorbeeldrol die de gemeente inzake duurzaamheid wil opnemen. Er wordt geprobeerd om voor alle inwoners duurzame oplossingen te creëren. Autodelen is daarin een belangrijk extra element in een breder en duurzaam verhaal van sterk openbaar vervoer en fietswegen. Vorselaar probeert ook dicht bij deze groep van inwoners te staan en te helpen in hun noden.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

In vergelijking met de buurgemeenten doet Vorselaar het goed, maar het blijft beperkt tot een tiental gebruikers. Vorselaar blijft geloven in het potentieel. Eén van de wagens wordt verplaatst naar een andere plek en er werd een fietsstalling bijgeplaatst om het toegankelijker te maken. Als het gebruik verhoogt worden mogelijks meer deelwagens ingezet, zoals een gezinswagen.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-07-2022
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met eigen middelen (100%)
Externe partners
Autodelen.net, Share4mobility en Kenis Share
Samenwerkingen
Autodelen.net
Gemeentelijke diensten
/

Geleerde lessen


Uitdagingen

Mensen gaan pas duurzame keuzes maken wanneer ze een aantrekkelijk en voordelig alternatief voorgeschoteld krijgen. Een goed actie- en communicatieplan met laagdrempelige en duidelijke informatie is noodzakelijk. Een pilootproject is een permanent proces van proberen, evalueren en bijsturen. Dit in combinatie met de tijd dat een project nodig heeft om te groeien en resultaten te boeken. 


Succesfactoren

Een pilootproject is perfect om al doende expertise op te bouwen, draagvlak te creëren en stapsgewijs te verfijnen. Er waren goede externe samenwerkingen, interne gedragenheid  en politieke steun met de uitwerking van een duidelijke visie en de beslissing om een regierol op te nemen binnen autodelen waardoor we dit kunnen bestendigen naar de toekomst (eventueel verder uitrollen/diversifiëren).


Tips voor andere gemeenten

Er moet een duidelijke regierol voor de gemeente zijn. Een duidelijke visie op duurzame mobiliteit in de gemeente is belangrijk. Zo zal een deelauto systeem niet renderen als andere vormen van mobiliteit niet goed zitten en worden gepromoot.


Contact


Inne Baijens

inne.baijens@vorselaar.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: inne.baijens@vorselaar.be

Telefoonnummer: 014 50 71 21


Media