Klimaattafels


Algemeen


Initiatiefnemer
Heusden-Zolder
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Heusden-Zolder
Adres
Heldenplein 1, 3550 Heusden-Zolder

Korte omschrijving

Naar aanleiding van LEKP 2.0 organiseert de gemeente klimaattafels voor specifieke wijken in Heusden-Zolder. We hebben ervoor gekozen om niet de hele gemeente ineens uit te nodigen, maar dit wijkspecifiek te houden. We hebben er ook voor gekozen om te beginnen met de wijken waar veel bewoners met sociale tarieven wonen, waar de woningen ouder en niet gerenoveerd zijn en waar de nood het hoogst is.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

We voorzien 4 aparte tafels waarover de deelnemers verdeeld worden. Aan iedere tafel wordt 1 thema besproken; water, groen, energie of mobiliteit. Na 15-20 minuten schuiven de deelnemers door en na 2 gespreksrondes wordt kort overlopen wat hieruit naar boven kwam. Daarna volgen nog 2 gespreksrondes met feedback zodat iedere deelnemer over ieder thema gesproken heeft.


Waarom is het gebeurd?

We kozen ervoor om dit heel wijkspecifiek te houden, om groter engagement te krijgen. Inwoners willen sneller meedenken in wat er in hun straat gebeurd. Kunnen we een verhard plein vergroenen, is er nood aan deelwagens of laadpalen, zijn ze op de hoogte van de gratis energiescan van het Energiehuis, … We bereiken op deze manier het meeste mensen en boeken het snelst resultaat.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Uit de 1ste klimaattafel (20/12/2022) kwam naar voor dat een binnenplein van 425m² onthard en vergroend kon worden. Dit staat dan ook op de planning voor najaar 2023. We hadden 120 mensen uitgenodigd en er waren 25 aanwezigen. We hebben hier ook nog een 2de participatievergadering aan gebreid om de invulling van het plein te bespreken. Hier waren 12 aanwezigen.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
20-12-2022
Einddatum
31-12-2024
Budget
< €10 000
Financiering
Met eigen middelen (1%)
Externe partners
Saamo Limburg is aanwezig op de klimaattafels om aan te voelen waar noden zijn. Ook Stebo is een belangrijke partner gezien we bewoners naar hun doorsturen voor een gratis energiescan. Op de eerste klimaattafel schreven 21 van de 25 aanwezigen zich hiervoor in.
Samenwerkingen
We werken nauw samen met de wijkwerking. We hebben gemerkt dat er meer aanwezigen zijn als de wijkwerker, eventueel vergezeld door de schepen van wijkwerking, deur aan deur gaat om bewoners uit te nodigen.
Gemeentelijke diensten
Leefomgeving (klimaat, groen, mobiliteit), wijkwerking, sociaal huis (energie)

Geleerde lessen


Uitdagingen

Een grote uitdaging in de sociale wijken waar we de klimaattafels reeds uitvoerden, was de taalbarrière. We waren hier op voorhand van op de hoogte (95% bewoners van Turkse origine) waardoor we goed hebben kunnen managen dat er aan iedere tafel minstens één iemand zat die zowel Turks en Nederlands sprak. De schepen van wijkwerking is zelf ook van Turkse origine en heeft die avond getolkt.


Succesfactoren

Deur aan deur gaan om de bewoners uit te nodigen is echt een meerwaarde om veel aanwezigen te krijgen op de klimaattafels. Het viel ook in goede aarde dat we onmiddellijk aan de slag gingen met de uitspraken die er gebeurden tijdens de klimaattafels.


Tips voor andere gemeenten

Bespreek op voorhand goed met de wijkwerking in wat voor wijk je terecht komt. Wat zijn de problemen, wat zijn de belangrijke zaken. Vb als er al een parkeerproblematiek is, focus dan eerder op de omschakeling naar elektrisch en niet op het weg doen van een wagen.


Contact


Machteld Lambrichts

machteld.lambrichts@heusden-zolder.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: machteld.lambrichts@heusden-zolder.be

Telefoonnummer: 011808230


Media