premie voor masterplan Benovatie appartementen


Algemeen


Initiatiefnemer
Antwerpen
Type project
Energie-efficiëntie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Antwerpen
Adres
Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

Korte omschrijving

De stad wil eigenaars van grote, oudere appartementsgebouwen (minstens 20 wooneenheden en minstens 20 jaar oud) ondersteunen bij een grondige renovatie. In de stad Antwerpen woont maar liefst 70% van de gezinnen in een meersgezinswoning. Het is dus voor de klimaatdoelstellingen van de stad heel belangrijk om dit aan te pakken.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

De renovatiecoach van de stad ondersteunt verenigingen van mede-eigenaars (VME's) om met experten een Masterplan BENOvatie uit te werken. Dit masterplan is een duidelijk stappenplan, aangepast aan de specifieke noden van het gebouw. De stad geeft een premie om het studiewerk voor het Masterplan uit te voeren. VME's krijgen tot 50% van de kosten, met een maximum van 7500 euro, terugbetaald.


Waarom is het gebeurd?

De aanpak van appartementsgebouwen is door de gedeelde eigendomsstructuur complexer dan bij eensgezinswoningen. De VME moet overtuigd worden om te investeren, als 1e stap in een studie voor aanpak, als 2e stap in de uitvoering ervan. 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Er zijn momenteel reeds 28 appartementsgebouwen waar een masterplan opgemaakt werd of in opmaak is. 


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
24-02-2023
Einddatum
24-02-2023
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met eigen middelen (1%)
Met Europese subsidies (1%)
De opmaak van de masterplanstudie wordt voor 50% gefinancierd door de mede-eigenaars zelf (1%)
Externe partners
Er zijn geen vast externe partners binnen dit project. De opmaak van een masterplan wordt elke keer door de syndicus opnieuw in de markt gezet.
Samenwerkingen
binnen het BE REEL project met kenniscentrum, VEKA, andere lokale overheden, op het terrein met syndici, architecten en ingenieursbureaus, met koepelorganisaties zoals Flux 50, CIB
Gemeentelijke diensten
Stadsontwikkeling/klimaat en leefmilieu/Energiehuis Antwerpen

Geleerde lessen


Uitdagingen

Aanpak in huidige vorm vooral toepasbaar op grotere appartementen. Huidig beleid onaangepast aan realiteit mede-eigendom: Energetische renovatie vooral op niveau gemeenschap versus stimuli op niveau privatief + lange doorlooptijd stemt niet overeen met opnametermijn premies/leningen. Doorsnee van de samenleving moet samen tot besluit komen. Grote onderhoudsachterstand bij deze gebouwtypologie


Succesfactoren

Goede samenwerking met raad van mede-eigenaars en syndicus is essentieel vanaf de opstart van het project. Renovatiecoaching vanuit de vertrouwenspositie van de lokale overheid.


Tips voor andere gemeenten

Wanneer er een aanpak wordt ontwikkeld voor de appartementsgebouwen is het vaak beter om van een wit blad te beginnen dan wel een vertaalslag te doen van het huidige aanbod  voor gezinswoningen. Aspecten die we zeker meenemen bij uitbreiding naar doelgroep van middelgrote appartementsgebouwen zijn het meerjareninvesteringsplan, de combinatie van duurzaamheid en woonkwaliteit.


Contact


Extra contactinformatie

E-mailadres: veva.roesems@antwerpen.be

Telefoonnummer: 32 473 82 80 27


Media