Vrijwilligerswerking thermografische woningscans


Algemeen


Initiatiefnemer
-
Type project
Warmte
Energie-efficiëntie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Bierbeek
Adres
Speelpleinstraat 8, 3360 Bierbeek

Korte omschrijving

De gemeente zette een vrijwilligerswerking op voor gratis warmtescans in particuliere woningen met de thermografische handcamera . De vrijwilligers kregen een opleiding en voeren zelfstandig de warmtescan uit in afspraak met de bewoners. Bij het afleveren van het rapport krijgen inwoners informatie over andere dienstverlening van het woonloket, duurzaam bouwadvies, renovatiebegeleider enz.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

In 2016 namen enkele Bierbekenaren deel aan een opleiding ‘vrijwilliger in de thermografie’ door Beweging.net. Ze startten met warmtescans met een geleende camera. Omwille van het succes breidde de gemeente de werking uit door nieuwe vrijwilligers op te leiden en 2 warmtebeeldcamera's aan te kopen. Een team van 10 vrijwilligers voerden intussen zo'n 130 warmtescans uit in Bierbeekse woningen.


Waarom is het gebeurd?

De actie past in het gemeentelijk klimaatbeleid. Het is een laagdrempelige manier om mensen te informeren over de energieverliezen in hun woning, te sensibiliseren en toe te leiden naar het bestaande ondersteuningsaanbod bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Bovendien is het een meerwaarde dat de scans worden uitgevoerd door eigen vrijwilligers uit de gemeente: inwoners helpen elkaar.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

De actie kent een groot succes. Er werden al 130 warmtescans uitgevoerd en er is een wachtlijst. Natuurlijk zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden om de scans uit te voeren. Een bevraging wijst uit dat alle klanten zeer tevreden zijn en dat men uit het verslag nuttige tips haalt. 2/3 gaat aan de slag met de resultaten van de scan, en meer dan de helft doet beroep op aanvullend advies.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
01-10-2021
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
< €10 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (1%)
Externe partners
De firma Thermal Focus blijft een betrokken partner. We kunnen nog steeds beroep op hen doen voor concreet advies.
Samenwerkingen
Interleuven: de aankoop van de eerste thermografische camera en de organisatie van een opleiding gebeurde in samenwerking met Interleuven. firma Thermal Focus: aankoop van twee camera's en twee keer organisatie van een basisopleiding voor vrijwilligers
Gemeentelijke diensten
Dienst duurzaamheid Dienst milieu OCMW
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Evenwicht zoeken tussen vaststelling van energetische gebreken van de woning met de handcamera en concreet advies geven. Onze vrijwillige scanners zijn geen energie-experten. Voor gespecialiseerd advies wordt doorverwezen naar het duurzaam bouwadvies van de provincie of naar de renovatiebegeleider. Beide diensten zijn aanvullend. Proberen in de toekomst nog meer de kwetsbare doelgroep te bereiken.


Succesfactoren

Door te werken met vrijwilligers uit de eigen gemeente, creëer je draagvlak bij de inwoners en bespaar je sterk op het benodigde budget. De vrijwilligers vormen een team en wisselen kennis en ervaringen uit. Dit helpt om moeilijk te interpreteren cases te verklaren en garandeert een verzorgde dienstverlening.


Tips voor andere gemeenten

Deze manier van werken is zeker aan te bevelen. Het vraagt wel wat werk om de vrijwilligerswerking goed uit te bouwen, en nadien qua opvolging van de aanvragen, maar ook dat kan je deels uitbesteden aan de vrijwilligers. Thermal Focus is een goede partner; levert goede ondersteuning. Een online bevraging organiseren en onder meer polsen naar de impact (welke maatregelen worden genomen n.a.v. de scan).


Contact


Inge Hatse

Ingeborg.hatse@bierbeek.be


Inge Hatse

Ingeborg.hatse@bierbeek.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: ingeborg.hatse@bierbeek.be

Telefoonnummer: 016 46 87 86


Media