Groepsaankoop #1000regentonnen


Algemeen


Initiatiefnemer
SolvA
Type project
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
SolvA
Adres
Gentsesteenweg 1b, Sint-Lievens-Houtem

Korte omschrijving

Zowel in 2022 als 2023 konden alle Zuid-Oost-Vlamingen een duurzame regenton aankopen aan een interessante prijs via de groepsaankoop #1000regentonnen.  Doel: 1000 extra tonnen.  

De gemeenten ondersteunden deze actie en bouwden zo mee aan de doelstelling uit het Lokaal Energie-en Klimaatplan om 1m³ water op te vangen per inwoner. 

 

 

 

 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Via de website www.1000regentonnen.be konden burgers een regenton bestellen. Je kon kiezen uit drie types:

  • een standaardton 
  • een muurmodel 
  • een designmodel met bloembak 

SOLVA koos voor kwalitatieve, duurzame en weerbestendige tonnen. Levering thuis was gratis. Wie wil kon de ton ook d.m.v. een vulautomaat laten aansluiten op de regenpijp. De aansluiting gebeurde in samenwerking met Goed Wonen vzw.


Waarom is het gebeurd?

Regenwater is kostbaar. Droogte vormt een probleem voor landbouw en natuur. Maar een teveel aan water leidt tot wateroverlast.  Met een regenton vang je hemelwater op zodat er minder naar de riool wegvloeit. Je kan het gebruiken in je tuin of om je auto of fiets te wassen. Zo bespaar je heel wat liters op je stadswaterverbruik. 

 


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Het streefdoel dat er in onze regio duizend regentonnen bijkwamen is met 1078 tonnen ruim overschreden bij de eerste groepsaankoop. Bij de tweede groepsaankoop werden iets meer dan 600 tonnen verkocht.  Een goed resultaat en met deze actie konden we toch weer heel wat burgers sensibiliseren over het belang van hemelwater, watergebruik, opvang en recuperatie! 


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
19-04-2022
Einddatum
31-05-2022
Budget
€10 000 - €50 000
Financiering
Dienstverlening voor de organisatie werd gefincancierd door het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen, de gemeenten droegen 738€ bij voor de ontwikkeling van de communicatiecampagne (90%)
Externe partners
GoedWonen vzw stond in voor de aansluiting van de ton op de regenpijp
Samenwerkingen
Afvalintercommunales ILVA en IVLA stonden in voor de levering De gemeenten hielpen mee communiceren.
Gemeentelijke diensten
Dienst communicatie

Geleerde lessen


Uitdagingen

Manuele betalingsuitnodigingen zijn tijdrovend. Bij sommigen kwam die in de SPAM terecht. Veel vragen via mail en telefoon.  Standaardton = 4 onderdelen samen te stellen/leveren. 


Succesfactoren

De gemeenten waren van cruciaal belang bij de communicatie.  De campagne werd ook via de media goed opgepikt. (TvOost, Vrt, Avs + geschreven pers)


Tips voor andere gemeenten

Een mini webshop met een geautomatiseerd betalingsplatform zou alles makkelijker maken. Niet iedereen is echter zo bedreven met internet.  


Contact


Caroline Vlaeminck

caroline.vlaeminck@so-lva.be


Extra contactinformatie

E-mailadres: caroline.vlaeminck@so-lva.be

Telefoonnummer: 0488985719