Energiek Pelt


Algemeen


Initiatiefnemer
Pelt
Type project
Energie-efficiëntie
Sociaal klimaatbeleid

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Pelt
Adres
Gemeente Pelt, Oude Markt 2, 3900 Pelt

Korte omschrijving

Met Energiek Pelt pakken we energiearmoede aan.

Gedurende 1 jaar worden 20 gezinnen/jaar intensief begeleid (gedragsverandering door inzet van de woonmeter en sensibilisatie, inzicht in het verbruik d.m.v. een water- en energiescan en advies om de woning structureel aan te pakken).

Energieverslindende huishoudapparaten kunnen vervangen worden door energiezuinige toestellen te huren.


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Het OCMW werft de gezinnen.SAAMO begeleidt de gezinnen en zet in op gedragsverandering.Het Energiehuis voert een energie- en waterscan uit, geeft advies over het energie en waterverbruik en tracht de eigenaar van de woning aan te zetten tot renovatie.Via Papillon kan men elektrische toestellen vervangen op huurbasis.


Waarom is het gebeurd?

Gezinnen die financieel weinig of geen marge hebben, proberen eerst de rekeningen betaald te krijgen. Vaak weten ze ook niet hoe ze minder energie en water kunnen verbruiken.We willen hun gedurende 1 jaar ondersteunen door met leuke en simpele trucks toch aandacht te laten hebben voor het waterverbruik en de energiekosten.


Werd de beoogde output gerealiseerd?

In 2021 werden werd de begeleiding opgestart bij 21 gezinnen. Het energieverbruik van de deelnemende gezinnen daalde zodat ze zowel financieel als voor hun gedragsveranderingen beloond werden.In 2021 hebben 3 gezinnen toestellen gehuurd via het Papillonproject. In totaal werden 5 toestellen gehuurd.Ondertussen werd er in 2021 al in 1 woning van de geselecteerde gezinnen renovaties uitgevoerd.


Extra informatie


Status van het project
Lopend
Startdatum
27-01-2022
Einddatum
Permanent lopend klimaatproject
Budget
€50 000 - €250 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (50%)
Externe partners
Energiehuis, SAAMO en Papillon
Samenwerkingen
Energiehuis, SAAMO en Papillon
Gemeentelijke diensten
OCMW en dienst planning en projecten
Externe websites
-

Geleerde lessen


Uitdagingen

Vaak huurt de doelgroep een woning die niet veel kost, maar die energetisch niet (voldoende) in orde is. We proberen de huiseigenaar aanpassingen aan de woning te laten uitvoeren. Door de gezinnen intensief te begeleiden, weten we welke inspanningen er gebeurd zijn om het energieverbruik te doen dalen. Het blijft een uitdaging om de eigenaar van de woning aan te zetten tot renoveren.


Succesfactoren

Zie tips voor andere gemeenten


Tips voor andere gemeenten

Laat de maatschappelijk assistent de contacten leggen met de doelgroep. Zij hebben een vertrouwensband met hun en zo win je het vertrouwen om samen met andere instellingen het probleem aan te pakken. Promoot het project bij de doelgroep. Doe dit op een leuke en simpele manier. Maak alle info leuk en laagdrempelig zodat de doelgroep niet afhaakt.


Contact


Anja Snoekx

anja.snoekx@gemeentepelt.be
Oude Markt 2, Pelt


Media