zorgzame_buurten_2.jpg
Provider image

Veel lokale besturen doen beroep op vrijwilligers. Deze mensen zijn een enorme hulp bij het ondersteunen van mensen die er nood aan hebben. Praktijken die het vrijwilligerswerk efficiënt organiseren zijn een grote meerwaarde.

Categorie

Vrijwilligerswerk

Doelen

  • Oefenkansen Nederlands vergroten door in te zetten op taalcoaching
  • Integreren door zich te engageren/ het doen van vrijwilligerswerk is een win-winsituatie voor burger en samenleving.
  • Elkaar leren kennen, een maaltijd delen en een laagdrempelige sfeer zijn de ingrediënten tegen vooroordelen en eenzaamheid.
  • Ondersteunen van kwetsbare mensen met alledaagse taken
  • Personen (met migratieachtergrond) hun talenten laten ontdekken, verder te laten ontwikkelen en als persoon te sterken.

Doelgroep

  • Jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities
  • Jongeren met een migratieachtergrond
  • OKAN- jongeren (tussen 15- 18 jaar)
  • Inburgeraars

 

Beschrijving

60+ Vlaamse gemeenten betrekken vrijwilligers bij het integratieproces. Deze zijn dan ook een heel grote hulp bij het ondersteunen van de integratie van vluchtelingen in samenwerking met het lokale bestuur.

Succesfactoren

  • Individuele begeleiding en opvolging,
  • Er wordt zoveel mogelijk vertrokken vanuit de talenten en interesses van de vrijwilliger,
  • Er is een grote focus op zelfontplooiing,
  • Vrijwilligerswerk biedt een uitstekende kans om sociale netwerk te versterken,
  • Tijdens de informele en formele contacten wordt de Nederlandse taal geoefend,
  • Heel wat samenwerkingen met organisaties in diverse sectoren: jeugd, zorg, cultuur, sport,
  • Nauw contact met vrijwilligers, voorportaalfunctie,
  • Frequente evaluatie met zowel partners als vrijwilligers.

Uitdagingen

  • Niet alle organisaties/verenigingen hebben tijd/middelen voor het ondersteunen van anderstalige vrijwilligers,
  • Sommige organisaties/verenigingen vragen een bepaald niveau Nederlands,
  • Voldoende passende werkplekken vinden voor diverse doelgroep (leeftijd, opleiding, taalniveau... ).

Deze praktijk in

Aartrijke, Beernem, Beringen, Brugge, Damme, Genk, Kessel-Lo, Lebbeke, Lokeren, Lommel, Leuven, Merelbeke, Molenbeersel, Opglabbeek, Oostende, Peer, Roeselare, Rumbeke, Sint-Niklaas,Dendermonde, Tessenderlo, Tienen, Zedelgem, Zelzate, Zonhoven

  • Week van de Verbondenheid: verschillende steden organiseren eind september Lange Tafels in het kader van de Week van de Verbondenheid. Iedereen is welkom voor een lekkere maaltijd en goed gezelschap.
    Eén Belg op vier is eenzaam, volgens Bond Zonder Naam. De Week van de verbondenheid gaat de strijd tegen eenzaamheid aan, door ieder jaar aan eind september de Week van de verbondenheid te organiseren. Burgers ontmoeten elkaar tijdens verschillende activiteiten. De Langste Tafel is één van de meest succesvolle initiatieven, met in 2017 maar liefst 25 000 mensen die in 20 steden een maaltijd deelden aan een lange tafel. Al deze tafels samen zijn 12,5 km lang! Elke gemeente heeft haar eigen formule. Tafels kunnen binnen of buiten gedekt worden. De maaltijd kan een potluck zijn, of aangeboden worden aan een klein prijsje. In sommige gemeentes worden ook scholen betrokken.


 

Antwerpen

  • Toolkit en vrijwilligersmarkt voor anderstaligen: in de toolkit willen ze organisaties een aantal tips en hulpmiddelen bieden zodat de samenwerking met anderstalige vrijwilligers een fijne ervaring wordt, voor zowel de organisatie als de vrijwilliger. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: • Hoe werk ik aan een divers vrijwilligersbeleid? • Wat zijn aandachtspunten voor het werken met een diverse vrijwilligersploeg? • Hoe zorg ik voor een goede omkadering en begeleiding? • Hoe verklein ik taaldrempels? • Hoe maak ik van vrijwilligerswerk een goede taaloefenkans? • Hoe voer ik een kennismakingsgesprek in klare taal? • Hoe verloopt de eerste dag? • Hoe kan je zorg dragen tijdens vrijwilligerswerk? Contactheleen.vandoninck@antwerpen.be
  • Centrum Basiseducatie organiseert vormingen voor laaggeletterde kandidaat vrijwilligers voor specifieke vrijwilligerstaken binnen een organisatie. 

Brugge

  • Vrijwilligersmarkt voor anderstaligen: anderstaligen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen hun vraag verkennen via deze vrijwilligersmarkt. Vrijwilligerswerk biedt een kans om Nederlands te oefenen, een zinvolle dagbesteding te vinden en een sociaal netwerk op te bouwen.
    De eerste editie bleek alvast een succes met 200 anderstalige bezoekers en 15 standhouders. Het initiatief onderscheidt zich van de algemene vrijwilligersmarkt, door beter toegankelijk te zijn voor anderstaligen. De deelnemende organisaties passen de presentatie van hun organisatie aan op maat van de doelgroep. Dit schuilt in kleine ingrepen, zoals meer tijd nemen om iets uit te leggen en aangepaste flyers ter beschikking te stellen. Men kan natuurlijk ook één grote vrijwilligersmarkt organiseren, waar beiden initiatieven een plek krijgen.

Genk

  • Genk HelptDe eerste golf van het coronavirus trof vooral kwetsbare groepen. Door dit digitaal platform op te richten wilde stad Genk de solidariteit onder haar burgers faciliteren. Zo werden er boodschappen gedaan voor minder mobiele mensen of werden er brieven en tekeningen verstuurd. Het platform matcht hulpvragen en aanbieders met elkaar. Ook inburgeraars hebben zich hier massaal voor aangemeld waardoor hun netwerk verruimd werd. Voor deze doelgroep werd er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met het taalniveau. Indien de inburgeraar de taal onvoldoende beheerst, wordt hij of zij gekoppeld aan iemand die dezelfde taal machtig is. Doordat het platform ook aandacht kreeg via de stedelijke communicatiekanalen, draagt het bij aan een positieve beeldvorming en onderlinge solidariteit.Contactgenkhelpt@genk.be
  • Handen uit de mouwen (HUDM): gedurende tien bijeenkomsten, georganiseerd door Centrum voor Basiseducatie, raken ANK vertrouwd met vrijwilligerswerk. Tijdens de eerste bijeenkomsten gaat men op zoek naar de interesses en de kwaliteiten van de deelnemers, behandelt men het wat en het waarom van vrijwilligerswerk, wordt er een jobmarkt georganiseerd en gaat men op bezoek bij de deelnemende organisaties. Na de jobmarkt en de locatiebezoeken starten de deelnemers met vrijwilligerswerk. De daaropvolgende sessies zijn terugkommomenten waarin ervaringen worden gedeeld. Tijdens het vrijwilligerswerk worden zowel de vrijwilligers als de organisaties door een coach van stad Genk opgevolgd en begeleid op de werkvloer waardoor eventuele obstakels aangepakt kunnen worden. Het traject wordt afgesloten met een slotmoment waarbij de deelnemers in de kijker worden gezet. Na afronding van het traject blijven de deelnemers actief als vrijwilliger en neemt de stad een actieve rol op het vlak van begeleiding en nazorg. De kwaliteiten en de interesses van de inburgeraars staan in de toeleiding centraal.  Door deelname aan dit project zal het inburgeringsproces versnellen en verbeteren. De kandidaten leren zo de werkvloer van binnenuit kennen, maken kennis met de normale gang van zaken en welke werkattitude er verwacht wordt. Het is niet enkel positief voor hun cv, maar heeft bovendien een versterkend effect op de inburgeraar. Bovendien zorgt meer diversiteit op de werkvloer voor een positieve beeldvorming. 
    Contactdiversiteit@genk.be

Geraardsbergen

  • Maximaal inzetten van vrijwilligers in de publieksactiviteiten van de stad. Vb figurantengroep Krakelingen, waterstand op Challenge, stand Familie van de Mattentaart…

Harelbeke

  • We[i]reldraad: Stad Harelbeke en het Huis van Welzijn hebben de ambitie om actief aan de slag te gaan met de talenten van de diaspora, in ontwikkelingssamenwerking, maar ook rond samenleven in diversiteit. De vroegere Noord-Zuid Raad herschreef zijn statuten, werd en We{i}reldraad en biedt nu onderdak aan de thema’s wereldburgerschap, ontwikkelingssamenwerking, integratie en samenleven in diversiteit. Het toeleiden en ondersteunen van nieuwkomers en anderstaligen naar vrijwilligerswerk zit in diezelfde ambitie in het strategisch meerjarenplan 2020-2025, vervat. Binnen heel wat initiatieven zoals de zomerscholen, de Op-Stap-Wandeling (wandeling met een kennismaking van de vrijetijdsdiensten), het ontwikkelen van een gelijke kansen- en armoede toets, ... zetten we actief in op toeleiding naar het reguliere aanbod om het netwerk van onze deelnemers te vergroten. Tenslotte start begin 2021 een vrijwilligerscoördinator voor stad Harelbeke die meteen van dichtbij kan betrokken worden bij dit project en de lesson learned kan opnemen in het uitrol van een stadsbreed vrijwillligersbeleid.

Hasselt

  • Vrijwilligerswerking: de stad Hasselt zet sinds een tweetal jaar actief in op de ondersteuning van vrijwilligerswerking op haar grondgebied (bijv matchmaking via een digitaal platform, vorming, wervingscampagnes). Maar de literatuurstudie heeft aangetoond dat er specifieke drempels/problemen overwonnen zijn bij de inzet van vluchtelingen/nieuwkomers. Deze inzichten zijn er, er zijn ook al instrumenten om dit op te pikken. Maar die inzichten en instrumenten zijn nog niet vertaald in Hasselt. Met dit project willen ze dit opstarten voor nieuwkomers. Waarbij er actief wordt gezocht naar het implementeren van deze instrumenten/oplossingen in Hasselt, werven van vrijwilligersorganisaties die mee op de kar willen springen en het voorbereiden van deze organisaties (bijv. vorming diversiteit in mijn organisatie)

Koksijde

  • ABC @ WERK: De intergemeentelijke dienst (W)Integratie verkreeg subsidies via het Agentschap Integratie en Inburgering om een aantal acties op poten te zetten omtrent taalstimulering. Het project kreeg de naam ‘Elke dag Nederlands!’.
    Eén van de acties die onder het project vallen, is ABC @ Werk.   Via ABC @ werk kunnen anderstaligen vrijwilligerswerk uitvoeren. Op deze manier krijgen de anderstaligen de kans om vrijwilligerswerk te doen en terwijl Nederlands te oefenen.  Hiervoor werkt de dienst samen met de VDAB. 

Leuven

  • Casablanca goes Casablanca: Casablanca is niet alleen een stad in Marokko, maar ook een gekende wijk in Kessel-Lo. De wijk Casablanca in Kessel-Lo kent heel wat vooroordelen. Om een eind te maken aan die slechte reputatie richtten enkele jongeren uit de buurt het project 'Casablanca goes Casablanca' op. De jongeren komen wekelijks samen, organiseren evenementen die sociale interactie stimuleren en plannen een reis naar het Marokkaanse Essaouira om er vrijwilligerswerk te doen. Enerzijds zorgt het project ervoor dat de jongeren bepaalde competenties behalen: ze creëren een sfeer waarin ze op een veilige manier en op hun eigen tempo hun werkpunten kunnen verbeteren. Het is de bedoeling dat de jongeren ambassadeurs worden binnen hun wijk en dat hun positieve houding aanstekelijk werkt naar anderen toe. Anderzijds worden externe partners (wijkbewoners, politie en stadsdiensten) betrokken om een positieve mentaliteitsverandering in de buurt te scheppen. De jongeren bouwen zelf aan dit netwerk, door bijvoorbeeld samen met politiediensten sportactiviteiten te organiseren, zodat dit duurzaam wordt en niet afhankelijk is van de ambulante jeugdwerkers. Van de externe partners wordt een wederzijds engagement verwacht: ze kijken binnen hun organisatie naar hoe ze een structurele band met de jongeren kunnen opbouwen.

Maaseik

  • Vrijwilligers Maaseik: als jeugddienst Maaseik, hebben ze er voor gekozen om deze zomer te werken met vrijwilligers binnen activiteiten met Maaseikse jeugd. Ze hebben bewust gerekruteerd, meer specifiek zijn ze op zoek gegaan naar jongeren die het niet altijd even gemakkelijk hebben gehad binnen de stad. Ook die jongeren waarvan er een 'slecht beeld' heerst(e), wilden ze aanspreken en proberen te rekruteren. Als vrijwilliger stonden deze jongeren in voor het voorbereiden en begeleiden van activiteiten voor de jongste inwoners van Maaseik (3-16jaar).
    Contactjasper.cleeren@maaseik.be

Mechelen

  • Chill-week voor OKAN jongerenJongeren uit de  OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN), kunnen in Mechelen de Chill-week volgen. Er worden tijdens de paasvakantie tal van activiteiten aangeboden rond sport of cultuur. Daarnaast worden de jongeren geactiveerd binnen het vrijwilligerswerk, monitorenwerkingen en vakantiejobs. De chill-week wordt georganiseerd gedurende 1 week in de krokus- of paasvakantie en geeft minderjarige anderstalige nieuwkomers de kans om in aanraking te komen met verschillende activiteiten en organisaties. Er kunnen ongeveer 20 jongeren deelnemen.

Oostende

  • 8400 Talenten: het project 8400 TALENTEN van FMDO past binnen het inburgeringstraject ‘toeleiding in het vrijwilligerswerk’. Het project werd in het leven geroepen om antwoord te bieden op twee soorten vragen.
  • Enerzijds is er de vraag vanuit de nieuwkomers om buurtbewoners te ontmoeten en hun Nederlands te oefenen. Anderzijds is er een toenemende vraag naar vrijwilligerswerk vanuit verenigingen en organisaties. FMDO wil zich met dit project engageren om nieuwkomers hun talenten te laten inzetten in onze stad. Dit geeft mensen met een migratieachtergrond niet enkel oefenkansen Nederlands, maar ook de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden en te participeren in de samenleving. Door middel van individuele begeleiding en gezamenlijke activiteiten gaat de organisatie aan de slag om antwoord te bieden op zowel de noden van de nieuwkomers als de vragen van buurtbewoners, verenigingen en organisaties

Roeselare

  • Talent0: door iemand te helpen, iets te organiseren of mee te werken aan een feest in de buurt verdien je TalentO. Deze gemeenschapsmunt krijg je in ruil voor jouw inzet voor de gemeenschap. Met de TalentO kan je nadien terecht bij het TalentO-loket en organisaties voor allerhande voordelen. De TalentO zet o.a. in op talentontwikkeling en op de versterking van het sociale weefsel, met een bijzondere aandacht voor nieuwkomers. De TalentO bood een antwoord op de vraag van Fedasil hoe vluchtelingen beter konden aansluiten bij de lokale gemeenschap. Door hen te helpen bij sociale projecten en culturele activiteiten leerden ze de mensen in de buurt kennen. Ook voor hun eigenwaarde was dit erg positief.Contactellen.coghe@roeselare.be

Torhout

  • Vrijwilligersloket: sinds 2018 werd een vrijwilligersloket opgericht. Daar kunnen inwoners van onze stad terecht om te zien waar ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Meer en meer komen anderstalige nieuwkomers langs op het vrijwilligersloket om vrijwilligerswerk te doen. Vaak komt het er op neer dat ze een aankopingspunt zoeken met onze stad: ze willen Nederlands oefenen, inwoners van onze stad leren kennen, de organisaties in onze stad leren kennen…Contactheidi.vanhoutte@torhout.be

Brugge, Kortrijk, Roeselare, Gent, Oostende, Lokeren, Harelbeke – Menen – Wervik - Wevelgem

  • Refu Interim: wil de sociale en professionele zelfredzaamheid van nieuwkomers (asielzoekers, vluchtelingen en andere groepen van met een recente migratie-ervaring) bevorderen. Ze steunen hen in hun traject naar werk en geven een duw in de rug bij het uitbouwen van een sociaal netwerk. In Lokeren brengen ze nieuwkomers en organisaties samen via vrijwilligerswerk. Via leerervaringen, netwerkverbreding en oefenkansen zet Refu-interim in op de sociale en professionele zelfredzaamheid en integratie van nieuwkomers. Vrijwilligerswerk dient hierbij als hefboom. Via vrijwilligerswerk verbindt Refu Interim nieuwkomers met (sociaal-)culturele en andere vrijetijdspartners, zodat er kansen ontstaan om: een sociaal netwerk uit te bouwen, Nederlands te oefenen, zich actief in te zetten om maatschappelijke doelen te verwezenlijken, de lokale gemeenschap beter te leren kennen, professionele vaardigheden op te doen en zich te oriënteren op de arbeidsmarkt volgens hun eigen talenten en ambities.

Eeklo

  • Taalcoaching bij vrijwilligerswerk: vanuit de praktijk merken ze dat vrijwilligers onvoldoende hun Nederlands kunnen oefenen op de vrijwilligersplek. Ze willen de oefenkansen Nederlands vergroten door in te zetten op taalcoaching. 

Leuven

  • Taalvloer: het doel van taalvloer is om anderstaligen sneller Nederlands te leren. Dit wordt gedaan via vrijwilligerswerk in samenwerking met organisaties binnen de sociale economie in Leuven: Spit vzw, De RuimteVaart, Velo en Wonen en Werken. Bij elke organisatie is er een taalcoach die de anderstaligen helpt om Nederlands te leren in kleine groep of individueel. Naast organisatie in de sociale economie werken we ook samen met buurtcentra, kinderopvang en stadsdiensten om ons aanbod van vrijwilligerswerk uit te breiden. De mensen krijgen zo ook de kans om te praten met mensen die al het Nederlands machtig zijn of als moedertaal hebben.
    Contactyasmine.vandermueren@ocmw-leuven.be

Roeselare

  • Taalvrijwilligers: leerwinkel West-Vlaanderen (vzw Huis van het leren) zoekt naar taalvrijwilligerswerk voor anderstaligen die een opleiding Nederlands volgen of hebben gevolgd om oefenkansen Nederlands aan te bieden.

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.