Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Om te beantwoorden aan de energiedoelstellingen tegen 2050 zullen veel eigenaars nood hebben aan financiële ondersteuning om hun woningen en appartementen te renoveren. Onderstaand overzicht vat de verschillende financieringsmogelijkheden en premies samen.

1. Renovatiesteun voor eigenaars

Mijn VerbouwPremie

Particulieren en bedrijven kunnen sinds 1 oktober 2022 via één online loket een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. Mijn VerbouwPremie geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Afhankelijk van de doelgroep waartoe men behoort kan financiële steun aangevraagd worden voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel(open definitie)) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

Voor de lokale besturen voorziet de Vlaamse overheid communicatiemateriaal die ze kunnen gebruiken op hun website, informatieblad, sociale media, ledenkrant, …

Mijn VerbouwLening

Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1 september 2022 de Energielening (tot 15.000 euro voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief(open definitie)). Ook de Energielening+ (voor eigenaars die hun woning(open definitie) of appartement(open definitie) verwerven via erfenis of schenking) werd sinds 1 september 2022 vervangen door Mijn VerbouwLening.

 

Noodkoopfonds

De Vlaamse overheid ondersteunt renovatieprojecten van noodkoopwoningen via projectoproepen (‘calls’) richting OCMW’s. Het OCMW kan een renteloze kredietlijn krijgen voor het verstrekken van een renteloze lening aan de eigenaar van de noodkoopwoning.

Noodkopers zijn huishoudens die deels uit noodzaak (door een gebrek aan degelijke en betaalbare private en sociale huurwoningen) een kwalitatief minderwaardige woning aangekocht hebben, zonder de mogelijkheid er financiële middelen in te investeren om de woning op een goed kwaliteitsniveau te brengen, met onder meer hoge energiefacturen tot gevolg. Door gebrek aan voldoende eigen middelen en solvabiliteit vallen deze eigenaars ook systematisch uit de boot bij renovatiepremies of stadsvernieuwingssubsidies.

Om hieraan te verhelpen wordt er een renteloze lening tot 50.000 euro voorzien per noodkoopwoning. Gelet op de omvang van die doelgroep (naar schatting 4% van de woningeigenaars), de specifieke financieringsbehoefte van die doelgroep, is er een formule met een ‘bulletfinanciering’, waarbij het geleende bedrag in principe op het einde in 1 keer wordt terugbetaald zonder vaste termijn.

 

2. Renovatiesteun voor huurders/verhuurders

Mijn VerbouwPremie

Wie investeert in een gebouw waar hij of zij geen eigenaar van is of waar hij of zij niet woont, komt enkel in aanmerking voor de premies voor energie-efficiënte investeringen zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepomp, zonneboiler en warmtepompboiler.

Dit geldt ook voor verhuurders die op de private huurmarkt verhuren. Wie een woning of appartement verhuurt aan een SVK, wordt gelijkgesteld met de laagste inkomenscategorie, en heeft bijgevolg recht op sterk verhoogde premies.

 

3. Renovatiesteun voor appartementen, appartementsgebouwen en meergezinswoningen

Mijn VerbouwPremie

Ook appartementen en meergezinswoningen vallen onder de regeling van de van Mijn VerbouwPremie.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw en werken aan de privatieve delen. Voor de privatieve delen van een appartement kan steun gevraagd worden voor ramen en deuren, warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler, binnenmuren, trappen, elektrische en sanitaire installatie en gascondensatieketels. Voor de gemeenschappelijke delen kan steun gevraagd worden voor dak, buitenmuren, vloer en fundering, ramen en deuren en een gemeenschappelijke warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler.