vrouwen.jpg
Provider image

Het project Versterkend Vrouwennetwerk werd ontwikkeld om vrouwen én moeders te empoweren om in hun kracht te blijven staan bij sluimerende veranderingen bij hun kroost en/of partner richting isolerende radicalisering, asociaal gedrag en ondermijning van ouderlijk gezag. Inspiratie hebben werd opgedaan bij de ‘Motherschools’ van Women without Borders, opgericht door de Oostenrijkse Dr. Edith Schlaffer. Daarnaast is het ook de bedoeling om de moeders weerbaarder te maken, en te versterken in hun rol als opvoeder, om ook andere, meer algemene opvoedingsvraagstukken beter het hoofd te kunnen bieden, familiaal geweld te verminderen en actief burgerschap – bij zichzelf en hun kinderen - te versterken

Het project Versterkend vrouwennetwerk is opgebouwd uit 2 reeksen van 10 interactieve groepssessies van ongeveer 6 uren die op wekelijkse basis plaatsvinden, plus telkens 1 afsluitmoment. De reeks wordt afgerond door een feedbackmoment door de vrouwen zelf, voor externe partners en breder publiek. De sessies worden gegeven aan de hand van socio-culturele methodieken, voorbereid door de coördinator samen met de actieve uitvoerders:  een vrouwencoach en een psychologe.

De 10 sessies kunnen opgedeeld worden in drie fasen :

1. Fase 1: verbeteren van zelfkennis (individuele reflectie, gemeenschapsidentiteit,…);

2. Fase 2: vorming doelgerichte vaardigheden (opvoedingsvaardigheden, 8 ontwikkelingsstadia, analyseren van eigen relatie/interactie met kinderen, …);

3. Fase 3:  moeders als verzoeners en verbinders en begeleiders naar zelfnormering (ouder-kinddynamieken verbeteren en versterken, communicatievaardigheden, stappen ondernemen om de vader te betrekken, verhogen van bewustzijn en herkenning van vroege tekenen van radicaal gedrag).

Doorheen het hele traject worden vrouwen terug in hun kracht gezet met als doel de regie over hun eigen leven in handen te nemen en van zelfontplooiing een prioriteit te maken.

Daarnaast voorziet de vzw Safe Spaces ook na afloop nazorg, via individuele gesprekken met de deelnemers en/of via bijkomende sessies rond specifieke thema’s.  Op die manier wordt de impact verduurzaamd, worden vrouwen van aan de zijlijn gecoacht bij het terug opnemen van de regie over hun leven en/of gezin, én wordt het bereik vergroot. Het samenbrengen van vrouwen is daarbij expliciet een middel (om te komen tot empowerment), geen doel op zich.

De creatie van een open aanbod aan zeer diverse groepen vrouwen is momenteel in ontwikkeling.  Via de nazorg en het open aanbod worden relevante signalen voor het beleid gecapteerd, en kan het aanbod versterkt en uitgebreid worden naar diverse groepen (qua herkomst, leeftijd, opleidingsniveau, …), via diverse methodieken (lezingen, groepstrajecten, sessies voor ouders en kinderen, voor moeders én vaders, activering via vrijwilligerswerking, …). De mogelijkheid om sessies te organiseren voor moeders én vaders wordt dit jaar onderzocht met het oog op de realisatie ervan in 2021.