Het Europese subsidielandschap is een complex landschap. Als lokaal bestuur loop je snel verloren tussen de verschillende subsidieprogramma's, financieringsmechanismen en het veelvoud aan contactpunten. De subsidiegids, die ontwikkeld werd door VLEVA en VVSG, richt zich specifiek op steden en gemeenten en zet hen op weg naar de juiste programma's en personen.

Hoe werkt de gids?

Steden en gemeenten kennen hun eigen specifieke uitdagingen. Daarom is deze subsidiegids opgebouwd uit verschillende thema's. Thema's die doorgaans ook hoog staan op de beleidsagenda van lokale besturen. Per thema vind je:

  •  Een kort overzicht van het Europees beleid rond dit thema. Want Europese subsidies krijg je niet zomaar, ze moeten projecten steunen die bijdragen aan de Europese beleidsdoelstellingen
  • Een overzicht van de relevante Europese subsidieprogramma's waar lokale besturen voor in aanmerking komen voor dit thema. Je kan daarbij altijd doorklikken om meer informatie terug te vinden over het subsidieprogramma en diens contactpersonen
  • Een tijdlijn waarin je snel kan zien welke subsidieoproepen momenteel open staan of er binnenkort aankomen.
  • Enkele projectvoorbeelden die als inspiratie kunnen dienen.

Thema's voor  lokale beleidsthema's

De belangrijkste themapagina’s voor klimaatbeleid zijn:

Andere themapagina’s waarrond je info kan vinden zijn: Sport, jeugd en cultuur, Sociaal beleid, Basisonderwijs en academies en Toerisme en erfgoed.

 

 

Contactpersonen

Het Europese subsidielandschap kan soms een echt doolhof zijn. Gelukkig bestaat er voor elk subsidieprogramma een nationaal, regionaal of provinciaal contactpunt in België.

De meeste programma's hebben nationale contactpunten, of contactpunten die zijn ingebed in de Vlaamse administraties. Zij zijn inhoudelijke experts en kunnen je verder helpen met technische vragen over de subsidieprogramma's. Je vindt een overzicht met contactgegevens op deze pagina.

Een aantal programma's (EFRO, Interreg, PDPO III) heeft contactpersonen die verankerd zijn binnen de Vlaamse provincies. Deze provinciale contactpersonen kunnen je zeer gericht adviseren en begeleiden bij het uitwerken van je projectaanvraag. Bovendien is er soms co-financiering mogelijk vanuit de provincies. Een overzicht van deze contactpersonen vind je op blad 2 van deze pagina.

 

Aanmeldloket

Heb je een mogelijks interessant subsidieprogramma geïdentificeerd en ben je op zoek naar partners? Meld je dan aan bij het aanmeldloket van Netwerk Klimaat en wij helpen je verder in je zoektocht

Tot slot: Europese subsidies vragen een veel tijd en inspanning. Met deze tips kan je je optimaal voorbereiden op het indienen en opstarten van een Europees project