pexels-keira-burton-6147399.jpg
Provider image

Lokale besturen spelen een belangrijke rol in het voorkomen, beschermen tegen en bestraffen van straatintimidatie. Met een actieplan kan straatintimidatie tegengegaan worden.

Categorie

Antidiscriminatie en -racisme

Doelen

Een plan tegen straatintimidatie zorgt ervoor dat discriminatie en aggressie in de openbare ruimte afneemt. Dit zorgt ervoor dat iedereen de openbare ruimte zonder zorgen kan betreden.

Doelgroep

Inwoners van de stad kunnen gediscrimineerd worden op basis van verschillende discriminatiegronden, zoals gender, leeftijd, herkomst, beperking en/of gezondheidstoestand.

 

Beschrijving

Aan de hand van een actieplan kan ervoor gezorgd worden dat intimidatie uit het straatbeeld verdwijnt. Dit actieplan kan opgebouwd zijn uit verschillende onderdelen: preventie, protectie, participatie en prosecutie.

Wil je meer goede praktijken, tools en hulpmiddelen over grensoverschrijdend gedrag ontdekken? Bezoek dan zeker onze pagina Grensoverschrijdend gedrag

Straatintimidatie valt binnen Plan Samenleven onder actie 16: Lokaal actieplan straatintimidatie ontwikkelen en uitrollen.

Deze praktijk in

 

Gent

Kortrijk

  • Kortrijk heeft de pagina Over je grens waar je informatie kan vinden over grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en hoe je een melding moet doen.

Mechelen

  • De Communicatietoolkit van Mechelen biedt communicatiemateriaal om 'nee is nee' te verspreiden op een evenement of in een horecazaak.

Roeselare

  • Roeselare pakte straatintimidatie transversaal aan. Ze werkten samen met de jongeren en het jeugdwerk een traject uit, in samenwerking met Pimento. Er wordt met de horeca ook aan een veilig uitgaan gewerkt.  

Turnhout

  • Turnhout rolt in samenwerking met Plan International een programma uit om de strijd aan te gaan tegen straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte.  Dit gebeurt binnen het Safer Cities project

Sint-Niklaas

  • Sint-Niklaas werkt samen met Plan International voor het Safer Cities project dat ingaat tegen straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag

Antwerpen

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.