Op vraag van de leden organiseerden wij op 8 november een Ronde Tafel 'Samen Slim' over chatbots. Deze geautomatiseerde gesprekspartner duikt steeds meer op in websites en sociale media-accounts van allerlei dienstverlenende organisaties en zorgt dat burgers 24/7 ergens terecht kunnen met hun vragen. Ook bij steden en gemeenten groeit de interesse naar de mogelijkheden van een chatbot. Sommigen hebben al een chatbot geïmplementeerd, anderen namen de intentie op in het bestuursakkoord en smeden momenteel plannen.

Tijdens deze ronde tafel verkenden we enkele projecten van steden en gemeenten die reeds met een chatbot aan de slag zijn gegaan en leerden we meer over de mogelijkheden en de verschillende toepassingen die er op vandaag zijn. Alle steden en gemeenten, groot én klein waren welkom met ervaring en/of interesse in een chatbot voor het versterken van de digitale dienstverlening.

Stonden op het programma:

- Presentatie over het onderzoek van Leiedal naar het gebruik van chatbots, toelichting door Bart Browaeys, digital projectmanager Leiedal.

- Presentatie over het project in Aalter, toelichting door Didier Van den Meersschaut, ICT-coördinator stad Aalter

- Presentatie over "Bertje" het project in Roeselare, toelichting door Gino Dehullu, strategisch adviseur stad Roeselare

- Presentatie over het project in Antwerpen, toelichting door Elke De Laet, programmaleider digitale dienstverlening stad Antwerpen

Pitches aanwezige bedrijven:

- Sociale Media Buro en Obi4Wan
- Eps & Kaas
- Proximus en Chatlayer
- LCP
- Real Dolmen