Ondersteuningsrol VVSG

Het ‘actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering’ beschrijft de aanpak van de Vlaamse regering. De focus van dit plan ligt op het voorkomen dat personen radicaliseren en op vroegdetectie van signalen van gewelddadige radicalisering. Uitgangspunt hierbij is een geïntegreerde preventieve aanpak waarbij ieder beleidsdomein binnen zijn bevoegdheden zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Eén van de beleidslijnen in dit actieplan is het mobiliseren van het middenveld en 'grass root' organisaties bij deze preventieve aanpak. Vanuit de vaststelling dat het extremistisch discours op dit moment heel luid klinkt en dat alternatieve stemmen te weinig worden gehoord, willen we meer inzettten op boodschappen en verhalen die dit extremistisch discours ondermijnen. Deze 'maatschappelijke tegengeluiden' bestaan uit 11 lokaal verankerde projecten die voeling hebben met de doelgroep van kwetsbare jongeren.

Vlaamse minister bevoegd voor Binnenlands Bestuur burgers en middenveld ondersteunen om dergelijke boodschappen en verhalen luider te laten klinken. Het is namelijk binnen de samenleving zelf dat men het best voeling heeft met wat er leeft en waar men dus het best in staat is om in te spelen op het extremistisch discours en de impact ervan binnen de gemeenschap.

De VVSG ageert als steunpunt en belangenbehartiger om de draagkracht bij de lokale besturen en het middenveld  te vergroten en op structurele wijze te zorgen voor kennisopbouw en expertisebevordering die het lokale bestuur op weg zetten naar een ketengerichte integrale aanpak van radicalisering. Concreet staat de VVSG in voor de ondersteuning van de projecten 'maatschappelijke tegengeluiden' door middel van expertisedeling, het opzetten en bijwonen van studiedagen, kennisoverdracht, publicaties, inschakelen van het ledennetwerk e.d. Daarnaast organiseert de VVSG driemaandelijks een intervisiemoment met de 11 projecten. Bovendien komt een stuurgroep bestaande uit de VVSG, ABB en verschillende expterten uit het werkveld op regelmatige tijdstippen samen waarop de resultaten van de projecten besproken worden. 

Binnen deze ondersteunende rol stellen we vast dat een lokale preventieve aanpak van het fenomeen fundamenteel is en dat lokale besturen met veel vragen zitten. De VVSG werkt daarom aan ondersteuning op maat, waarbij de communicatie en kennisuitwisseling tussen lokale besturen van primair belang is.