ocmw verhaal  6.jpg
Provider image

Tegenover Ann zit Claudia. Claudia heeft ‘een attitude’ zoals dat heet. Door uitval van een collega komt dit moeilijke dossier op het bureau van Ann terecht. Claudia laat zich door niemand commanderen.

OCMW-verhaal: Volgens het boekje...

Ze is daarenboven Slovaakse, wat naar eigen zeggen haar kansen op de arbeidsmarkt niet vergemakkelijkt. Met twee kinderen dan nog. "Ik vind voor de jongste geen opvang, dus…” ...dus kwam Claudia quasi meteen in een specifiek activeringstraject terecht: een zes maanden durend traject met intensieve begeleiding; een wekelijks onderhoud om de gedane sollicitaties te overlopen, in detail, om haar werkwilligheid aan te tonen. Zo niet volgt schorsing. Een ‘stick and carrot’ aanpak zeg maar, evenwel zonder wortel.

Ann heeft 33 jaar ervaring. Toch zit ze hier met de handen in het haar. Hoe ga ik dit aanpakken? "Volgens het boekje blijven we Claudia zes maanden naar interviews sturen, met zes maanden lang hetzelfde resultaat." Die attitude, weet je wel, ondanks het feit dat ze al gewerkt heeft, en beslist niet dom is. Na schorsing van een maand, of een jaar, staat ze hier terug… naar af. Blijven we haar het spreekwoordelijke mes op de keel zetten, dan blijft ze zich verzetten. Sommige mensen, zo weet Ann na al die jaren, zijn zo.

Ann denkt na, en beslist zelf de vicieuze cirkel te doorbreken. “Ok, Claudia,” zegt ze. “Niemand geeft jou een job? Niemand geeft jou een kans? Awel, ik heb er een voor jou gevonden. Ik geef jou een kans.” Deze werkwijze kost haar heel wat meer moeite dan gewoon het traject overlopen, de wekelijkse vruchteloze meetings, de frustratie. Ze moet tevens haar leidinggevende ervan overtuigen dat het onorthodoxe binnenwegje geen omleiding is. “Dat is geen gigantisch probleem,” zegt ze. “Maar iemand die pas begint als consulent moet al heel sterk in zijn of haar schoentjes staan om te zeggen ‘ik doe het anders, ik kleur buiten de lijntjes’.”

Met heel wat knip en plakwerk, telefoontjes, emails, vindt Ann een kinderoppas voor het jongste kindje (het oudste gaat al naar school). Ze vindt ook een job voor Claudia; twee dagen per week vrijwilligerswerk in de keuken van een sociaal restaurant. ‘Stick and carrot’, zoals in: ‘gestoofde worteltjes’.

Daarmee ligt de bal opnieuw in het kamp van Claudia.

Lees meer verhalen...