Voedsel verspilling terugdringen in de zorgsector

Het project heeft invloed op de volgende thema's: 

Voedsel

Korte beschrijving:

In elke grootkeuken, OCMW, zorginstelling of ziekenhuis dat kookt of voeding verdeelt, gaat nogal wat voedsel verloren. Hoe dat kan voorkomen worden, werd in Brugge onderzocht, en kreeg van OVAM een subsidie van 50% voor het project. Stad Brugge en het Brugs Food Lab willen met dit project

  • Bewustmaking creëren bij een wijd publiek
  • Kosten besparen voor deze zorginstellingen
  • Uitstoot van broeikasgassen (gelinkt aan het gederfde voedsel) verminderen.

Reden van het project:

Food Lab Brugge stelde in het kader van het Europees project ‘Food Smart Cities for Development’ een strategie op rond duurzame voeding: de Food Guidelines. Deze strategie werd bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen. Brugge onderstreepte haar ambitie hierrond bij het ondertekenen van het Urban Food Policy Pact (Milaan, oktober 2015). Een van de strategische prioriteiten onder voedselverlies was de volgende: ‘Reductie van voedseloverschotten bij publieke organisaties’. Stad Brugge spitst de actie rond voedselverlies toe op de sector zorginstellingen, gezien er ook vraag hiertoe was van bv de Brugse ziekenhuizen.

Praktische info

  • Startdatum: 11 april 2017
  • Investeringsbedrag: 50.000-250.000 euro
  • Financieringskanaal: Vlaamse subsidie
  • Aanwerving: Geen

 

Betrokken diensten binnen de gemeente:

Leefmilieu  |   Welzijn (gezonde gemeente) zorginstellingen: 2 ziekenhuizen, Rudderstove (grootkeuken OCMW), zorgcentra, dagcentrum

Samenwerking met andere lokale besturen:
Samenwerking met departement WVG, verspreiden van handleiding naar Vlaanderen via OVAM en buitenland via MUFPP

Externe partners:

  • Foodwin: Begeleiding
  • Dienst leefmilieu: Samen met Foodwin begeleiden en coachen van de zorginstellingen

Begeleiding door Foodwin, samen met de dienst leefmilieu begeleiden en coachen ze de zorginstellingen , maakten meettool op vlgs Soethoudt en Snels

Succesfactoren

  • Participatieve aanpak
  • Detailmetingen volgens methode Soethoudt en Snels (Univ. Wageningen)
  • Zorginstellingen meten zelf
  • Intensieve begeleiding, workshops

Valkuilen

  • Voedselverlies in zorg is een complex en dienstoverschrijdend probleem.

Uitdagingen

  • Uitdagingenrond voedselverlies zijn verbonden met de specifieke eigenheid van een instelling.
  • Sommige instellingen werken met een externe cateraar, anderen met een eigen keuken. Oplossingen zijn dus niet altijd zomaar te kopiëren