Wat is het Lerend Netwerk Lokaal Voedselbeleid?
Het lerend netwerk is een trimestriële digitale bijeenkomst van enkel lokale besturen die gedachten/bekommernissen/praktijkvoorbeelden uitwisselen met elkaar.
Tijdens elk lerend netwerk zoomen we in op een voedselthema. Waar mogelijk leggen we ook de link met de andere beleidsdomeinen.
Bezoek zeker ook eens de pagina's rond voedselbeleid (meer info)
Thema's & Data
Gezonde & duurzame voeding op school - werkbezoek Leuven - 16 december 2022
In samenwerking met Rikolto bezoeken we twee Leuvense scholen. Meer info over hun projecten kan je lezen via GoodFood@School: Fruitproject in Sancta Maria Basisschool Leuven en GoodFood@School: Gratis soep in De Zevensprong. Daarnaast gaan we die dag ook dieper in op de knoppen waar je als gemeente aan kan draaien om in te zetten op gezonde en duurzame voeding op scholen. Deelname is gratis, schrijf je in via de groene knop onderaan deze pagina.
Korte Keten - 20 mei 2020
Het korte-keten-proces kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een beter voedselsysteem. Tijdens de crisis is tevens het belang van lokale voedselproductie aangetoond om een weerbaarder voedselsysteem te garanderen. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken om het korte-keten-proces duurzaam te ontwikkelen.
Voedselverspilling vermijden - 15 september 2020
Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid. Als lokaal bestuur kan je via verschillende domeinen (horeca, sociale voedselverliesplatformen, grootkeukens, …) een belangrijke rol opnemen om bij je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan.
Ruimte voor voedsel - 20 oktober 2020
Lokale besturen hebben grond in eigendom én zijn op zoek naar maatschappelijk rendement. Uit een bevraging blijkt 80 % van de gemeenten landbouwgrond te bezitten in eigen gemeente maar de inzet voor lokale voedselproductie is tot op heden zeer beperkt.
10.00-10.55: 5 lokale besturen vertellen over hun project
11.00-11.20: De Landgenoten met cijfers, situatieschets, koppeling SDG's in een quizvorm
11.20-11.40: De Landwijzer met een praktische oefening rond lokale voedselproductie
11.40-12.00: De Vlaamse Landmaatschappij met een sessie rond grondinstrumenten
Gezonde en duurzame voeding - 17 november 2020
Uit een VVSG bevraging blijkt dat gezonde voeding hoog op de agenda staat bij de lokale besturen, daarnaast zien we ook dat het merendeel van de gemeenten zich voor de campagne “gezonde gemeente” engageren om een lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. Het is ook belangrijk om naast de chemische samenstelling van voedsel evenveel aandacht te besteden aan de sociologie of de ecologie van het eten.
10.00-11.00: 5 lokale besturen vertellen over hun project
11.00-11.30: Departement omgeving over de consument betrekken bij de eiwittransitie
11.30-12.00: Velt over buurtboomgaarden
Educatieve boekjes scholen: 1, 2, 3
Duurzame aanbestedingen - 26 januari 2021
Steden en gemeenten zijn voorbeeldconsumenten die burgers en organisaties triggeren om zelf ook duurzamer te kopen. Door de volumes die ze aankopen hebben ze impact en zullen meer producenten duurzamer te werk gaan.
10.00-11.00: 5 lokale besturen vertellen over hun project
- Merelbeke
- Bierbeek
- Brugge
- Sint-Genesius-Rode
- Haarlem
11.00-12.00: 5 experts aan het woord
Opname 1, 2, 3 (indien geen toegang, melden aan steven.desair@vvsg.be)
Bestekken: Bierbeek, Merelbeke, Brussel
Lokale Voedselstrategie - 17 maart 2021 - Internationaal
Een voedselstrategie is een proces waarbij burgers, beleidsmakers, boeren en andere lokale actoren nadenken over hoe het voedselsysteem kan veranderd worden en welke acties er nodig zijn om die verandering te realiseren. Met o.a. enkele Internationale voorbeelden en we zoomen ook in op subsidies.
10.00-11.00: 3 praktijkvoorbeelden lokale besturen (Internationale voorbeelden)
11.00-12.00: 3 Experts
Opname presentaties
Korte Keten - 28 april 2021 - Bilateraal
Het korte-keten-proces kan een cruciale rol spelen in de transitie naar een beter voedselsysteem. Tijdens de crisis is tevens het belang van lokale voedselproductie aangetoond om een weerbaarder voedselsysteem te garanderen. Overheden, onderzoeksinstellingen, burgers en bedrijven: allen kunnen meedenken om het korte-keten-proces duurzaam te ontwikkelen.
-
10.00-11.00: 4 praktijkvoorbeelden lokale besturen
-
11.00-12.00: 4 Experts
Voedselverspilling vermijden - 16 juni 2021 - Distributieplatformen ism Herwin
Een derde van al ons voedsel wordt weggegooid. Als lokaal bestuur kan je via verschillende domeinen (horeca, sociale voedselverliesplatformen, grootkeukens, …) een belangrijke rol opnemen om bij je inwoners zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan. We zoomen tijdens deze sessie in op distributieplatformen. Er zijn zowel sociale, economische als ecologische invalshoeken die we graag met jullie delen. Deze sessie is ook inspirerend als je interesse hebt in aansluiting bij een bestaand distributieplatform.
- Verslag + lessons learned
-
10.00-10.45: Plenair gedeelte met 3 inspirerende praktijkvoorbeelden
-
10.50-12.00: Digitale Workshop (miro) met breakoutroom per provincie + debrief en closing
Ruimte voor voedsel - 01 oktober 2021 - Bilateraal
Lokale voeding, gezonde voeding, duurzame voeding winnen enorm aan populariteit. Alleen leunen deze begrippen ook sterk op onze eigen boeren. Maar landbouwgrond verdwijnt in Vlaanderen. Het thema kan ook breder benaderd worden dan grond voor boeren. Hoe creëer je een ideale voedselomgeving in de omgeving waar het dagelijks leven van mensen zich afspeelt?
- Presentaties
-
Voedselomgeving, wat is dat ? En hoe kan een lokaal bestuur hier mee aan de slag ? – Atelier Romain
-
Reflectie rond aanbevelingen ivm de inzet van publieke gronden – De Landgenoten
-
Voedsellandschap, de kansen voor lokale besturen in een Voedsel+Land+Schap – VLM
-
Gezonde & duurzame voeding - 17 november 2021 - Bilateraal
Uit een VVSG bevraging blijkt dat gezonde voeding hoog op de agenda staat bij de lokale besturen, daarnaast zien we ook dat het merendeel van de gemeenten zich voor de campagne “gezonde gemeente” engageren om een lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen. Je bent wat je eet of de vitaliteit van je gemeente wordt bepaald door wat de inwoners eten. We zoomen o.a. ook in op de eiwittransitie.
-
Presentaties
- Eiwitstrategie, wat is dat? En hoe kan een lokaal bestuur hier mee aan de slag? – Sofie Verhoeven, Stad Gent
- Voedselbeleid op school. Welke ondersteuning kan een lokaal bestuur opnemen? – Jolien Plaete, Gezond Leven
- De keten duwen naar duurzame voedsel-en eiwittransitie. – Amy Verbeke en Ariane Louwaege, Mosquito In The Room
- Opname
Doelgroep
Ambtenaren uit verschillende beleidsdomeinen (enkel voor lokale besturen).
Deelnameprijs
Gratis
Inschrijven
Inschrijven kan via de groene knop onderaan deze pagina.
Info
- Inhoudelijk | Steven Desair, stafmedewerker Lokale Voedselstrategie | steven.desair@vvsg.be | T 02 211 55 80
- Praktisch | Nele Timmermans, verantwoordelijke organisatie vorming en evenementen | nele.timmermans@vvsg.be | T 02 211 55 52
Opleidingssessies
Geen resultaten