Ben je burgemeester of schepen, bevoegd of sterk geïnteresseerd in ruimtelijke ordening? De VVSG organiseert voor jou twee Summer Schools onder de noemer Omgeving in Beweging. Tweemaal nemen we u per bus mee om samen met collega schepenen of burgemeesters uit andere besturen een kijkje te nemen naar vernieuwende, verrassende, inspirerende projecten.

Dat doen we per bus op: 
Donderdag 5 september 2019 in Geel, Nijlen en Heist-op-den-Berg
En/of
Donderdag 12 september 2019 in Harelbeke, Wielsbeke en Deinze
 

5 september 2019 (10u10 -16u30)
Geel – Nijlen – Heist-op-den-Berg 


Afspraak om 10u10 aan het station van Geel. In Geel willen we graag zien hoe de stad haar beleidsvisie en beleidskaders van het Beleidsplan Geel realiseert. Samen met schepen Bart Julliams kijken we onder andere naar de herontwikkeling van de stationsomgeving. Hierin zit immers naast een sterke verdichtingsopgave, ook een duidelijke opgave voor het vrijwaren van open ruimte en de realisatie van nieuwe groen-blauwe structuren in de stad Geel. 
Na een korte broodjeslunch rijden we door naar Nijlen waar burgemeester Paul Verbeeck toont hoe de gemeente de ruimtelijke kwaliteit én de beeldkwaliteit wil verhogen. We kijken hier naar ‘slechte’ plekken die aanleiding gaven om deze grote denkoefening te starten en naar ‘goede’ plekken waar de kwaliteit van de ruimte hoger is geworden onder impuls van het gevoerde beleid.
Vervolgens stappen we af in Schriek een dorpskern van Heist-op-den-Berg waar we op stap gaan met schepenen Katleen Vantyghem en Sarah Wouters en uitleg krijgen over het proces rond ‘veerkrachtige dorpen’.
We rijden met de bus terug naar Geel en in afwachting van de trein naar huis praten we na met een streekbiertje, al dan niet alcoholisch.
 

Geannuleerd 12 september 2019 (9u50 - 16u30)
Harelbeke – Wielsbeke – Deinze 


Afspraak om 9u50 aan het station van Harelbeke. In Harelbeke bezoeken we samen met schepen Tijs Naert het nieuwe marktplein en kijken we naar de herwaardering van de Leie die door het centrum stroomt.
Vervolgens rijden we met de bus naar Wielsbeke, waar we samen met schepen Filiep De Vos de parochiekerk bezoeken. Deze kreeg een nieuwe bestemming als bibliotheek. We bespreken samen hoe we zulke projecten van herbestemming kunnen aanpakken…
Hierna rijden we door naar Deinze waar we eerst een korte broodjeslunch nemen. In Deinze bekijken we ter plaatse met burgemeester Jan Vermeulen hoe de stad de herontwikkeling van het centrum en de transformatie van de stationsbuurt aanpakt. We kijken hierbij ook hoe om te gaan met verdichting. We bespreken de relatie tussen de hoofdkern, de andere kernen en het buitengebied en hoe een (fiets)mobiliteitsbeleid daar een leefbare en werkbare oplossing probeert aan te geven. 
We rijden met de bus terug naar Harelbeke en in afwachting van de trein naar huis praten we na met een streekbiertje, al dan niet alcoholisch.

Begeleiding
Xavier Buijs, hoofd dienst ruimte en beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de VVSG en Herman Callens, beleidsmedewerker politieke academie

Waar en wanneer
Donderdag 5 september 2019, 10:10u: vertrek aan het station in Geel en om 16u30 terug aan het station Geel
Geannuleerd: Donderdag 12 september 2019, 9:50u vertrek aan het station in Harelbeke en om 16u30 terug aan het station Harelbeke.

Deelnemers
Exclusief voor burgemeesters en schepenen. We werken met minimaal 15 en maximaal 20 deelnemers. 

Deelnameprijs
75 euro per deelnemer per dag,  inclusief broodjeslunch ’s middags. 

Inschrijven
Schrijf nu in langs http://academie.vvsg.be 
Graag ontvangen wij uw inschrijving uiterlijk tot één week voor start.

Betaling
U betaalt na ontvangst van onze factuur.

Annuleren
Annuleren kan kosteloos tot één week voor startdatum. De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulatie later plaatsvindt. Bent u onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat u vervangen door een collega.

Info inhoudelijk
Xavier Buijs, hoofd dienst ruimte - xavier.buijs@vvsg.be, 02 211 56 10
Herman Callens, VVSG-beleidsmedewerker politieke academie - herman.callens@vvsg.be,  02 211 55 29

Info praktisch
Ann Ronsmans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen
ann.ronsmans@vvsg.be, 02 211 55 61
 

Organisatie   
Een organisatie van de VVSG

Opleidingssessies

05 sep '19
12 sep '19