Centraal thema van deze bijeenkomst: ACTUA economie!

De tijd gaat snel en er verandert veel. Niet altijd makkelijk om mee te zijn.

We bieden jullie een overzicht van de recentste ontwikkelingen per thema: detailhandel, ambulante handel, dienstverlening, ondernemingsdata, bedrijfshuisvesting, … . We kijken hierbij niet enkel naar regelgeving, maar evengoed naar relevante initiatieven en ondersteunend materiaal. Uiteraard doen we dit vanuit de invalshoek van de gemeente, meer bepaald de ambtenaar of contactpersoon economie.

Komen onder meer aan bod:

 • Kansspelen
  Ook de kansspelwet en de bijhorende besluiten zijn onlangs gewijzigd. Wanneer treedt welke bepaling in voege? Wat betekent dit voor de kansspelen en ontspanningstoestellen in café’s? Komt er een convenant voor wedkantoren? Wat zijn de nieuwe regels voor kienen en welke rol voor de gemeente?
 • Handelsvestigingsbeleid
  Laat de dienstenrichtlijn nog een spaander heel van het gemeentelijk handelskernversterkend beleid? En wat mag je verwachten van de evaluatie van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid (cf. het Vlaams regeerakkoord)?
 • Toerisme
  Toerisme Vlaanderen komt zelf toelichten welke rol zij zien voor gemeentelijke diensten economie op het vlak van toerismebeleid. En wat moet je zeker weten na 2,5 jaar ‘vernieuwd logiesdecreet’?
 • Bedrijfshuisvesting
  Is er een goede reden om als gemeente niet aan de slag te gaan met bizLocator? Hoe kan je als gemeente beter advies geven aan ondernemers op zoek naar een bedrijfspand of -perceel?
 • VLAREMA en het einde van de wegwerpbeker
  Welk effect zal dit hebben op de ambulante handel, evenementen en de horeca? Waarmee moet je rekening houden voor eigen evenementen en hoe kan je ondernemers verder helpen?
 • Wetboek vennootschappen en verenigingen
  Ver van je bed, of toch goed om weten? Welke effecten heeft het nieuwe wetboek op de dienstverlening aan ondernemers?
 • Taxi’s
  Welke wijzigingen heeft het nieuwe taxidecreet vanaf 1 januari 2020 in petto? Wat met Über-taxi’s, met de verhuur van voertuigen met bestuurder, …? En waarop bereidt een gemeente zich best (nu al) voor?
 • CBD-shops
  Wat kan/moet/mag je doen als gemeente als een wietwinkel/CBD-shop wil openen op je grondgebied?
 • Agentschap Innoveren & Ondernemen
  Een update van relevant nieuws voor gemeenten inzake economisch beleid (maatschappelijke tendenzen en impact op ondernemerschap, nieuwe regels, subsidies, …)
 • Na de ROT en de ROM, nu ook een ROS
  We geven jullie kort feedback over onze eerste twee rondes van regionale overlegtafels voor schepenen economie.
 • … (suggesties voor extra topics zijn trouwens altijd welkom via economie@vvsg.be)

En ja, dat ballen we allemaal netjes in een kleine 3 uur 😉. Op zo’n manier dat er ook voldoende ruimte blijft om vragen te stellen en jullie bedenkingen te delen met elkaar. Kortom: een unieke kans om op een halve dag een update-op-maat te krijgen en je collega’s nog eens te ontmoeten! Daarom sluiten we ook nu weer af met een netwerkmoment/broodjeslunch.

Doelgroep

Deze bijeenkomst richt zich tot de ambtenaren, medewerkers of contactpersonen economie binnen de gemeente. We versturen deze uitnodiging enkel naar onze contactpersonen economie. Schepenen economie zijn ook welkom, maar zij kunnen ook deelnemen aan de regionale overlegtafels voor schepenen (ROS)

Inschrijven

Deelname is gratis, mits voorafgaande inschrijving.
Schrijf jezelf en je collega’s in via economie@vvsg.be.  

Data

telkens in de voormiddag van 9u30 tot 13u00

 • Dinsdag 12 november in Kortenberg
 • Donderdag 14 november in Borgloon
 • Donderdag 21 november in Nijlen
 • Vrijdag 22 november in Destelbergen
 • Vrijdag 29 november in Staden

 

Meer informatie over de overlegtafels economie vind je op onze webpagina. Heb je nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren via economie@vvsg.be.

We hopen je binnenkort te mogen verwelkomen!

De ROT Economie wordt georganiseerd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

Opleidingssessies

12 nov '19
14 nov '19
21 nov '19
22 nov '19
29 nov '19