Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, met hen spelen  en ravotten. Hen blijven boeien elke dag opnieuw. Ouders onthalen en verwelkomen,  zorg dragen voor jezelf en je collega's ... Elke dag weer kan de kinderopvang op  jouw inzet rekenen.

Om je te inspireren reist onze Kinderopvangcaravan het hele land door. Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity organiseren op 20 dagen gratis vorming in je eigen regio en buiten de openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang.  

Wij hopen je te mogen verwelkomen.

 

Programma

09:00 uur: Onthaal met koffie en versnaperingen
09:30 uur: Startmoment
09:45 uur: Start van de workshop​ tot 13 uur (met pauze)
13:00 uur: Lunch 
13:30 uur: Einde

 

Workshops 

Er zijn 6 Kinderopvangcaravans met telkens 6 workshops, 2 Kinderopvangcaravans met 5 workshops, 8 Kinderopvangcaravans met 4 workshops en nog 4 kleine caravans met 3 workshops. Alle workshops duren drie uur. Als deelnemer kies je 1 workshop uit. De inhoud van de workshops richt zich op alle schoolgaande kinderen van 2.5 tot 12 jaar, tenzij anders vermeld.

Deze workshops bieden we aan:

WS1 Speelhoeken – VDS/Speelmakers

Speelhoeken in de kinderopvang zijn een echte beleving voor de kinderen. Hoe kan je nóg meer speelplezier halen uit de speelhoeken?  Je leert werken met verrassende materialen, eenvoudige bouwtechnieken en natuurlijk met de inbreng van de kinderen zelf. Je ervaart zelf hoe je kan meespelen en hoe je kinderen kan stimuleren, zodat de speelhoeken nog plezanter worden. Kortom, na deze sessie heb je een rugzak vol ideeën om jezelf en je speelhoeken een stevige boost te geven!

WS2 Geweldloze communicatie – Blabla

“Alles wat iemand zegt of doet, vertrekt vanuit een behoefte”, zegt Marshall B. Rosenberg, grondlegger van het gedachtegoed van Geweldloze of Verbindende Communicatie. Als een kind boos wordt, heeft het wellicht iets nodig: aandacht, keuzevrijheid, ruimte, begrepen worden… maar de manier waarop het dit duidelijk tracht te maken, is soms pijnlijk voor anderen.
Hoe communiceer je op zulke momenten met een kind? Kan je preventief iets doen of zeggen om escalatie tegen te gaan?  We gaan aan de slag met enkele concrete voorbeelden en zoeken samen naar manieren om ons te verbinden met de kinderen en wat er in hen leeft.

WS3 Spelen met media – Mediaraven (doelgroep: kinderen in opvang vanaf 6 jaar)

Geef klassieke spelen een extra dimensie door er een uitdagende saus nieuwe media en technologie over te gieten. Een Facebookladderspel, GSM-tikkertje of een heuse QR-tocht? Alles kan!
We starten met een theoretische introductie in het wel en wee van deze ‘NuGames’. Tijdens deze workshop ga je ook zelf aan de slag. Op een ervaringsgerichte manier leer je creatief denken zodat je zelf een bestaand spel in een mediajasje kan steken. We reiken je een handig stappenplan aan om zelf een multimediaal spel in elkaar te steken. Ready? Play!

WS4 "All-in?" – De Aanstokerij

Op een actieve manier kennismaken met diversiteit! In deze workshop vergelijken we een cultuur met een ui (jawel!). Het helpt je om bewust te worden van de eigen cultuur en waarom het soms confronterend is wanneer we in contact komen met andere culturen.  
Verwacht geen ellenlange theoretische uitleg, maar ontdek zelf en ga op zoek naar (andere) inzichten over waarden en waardeverschillen  via korte, eenvoudige activiteiten!

WS5 Handpop maken en bespelen – Patrick Maillard 

Patrick Maillard, poppenmaker en –speler voor theater en televisie leert jullie in het eerste deel van deze workshop een eenvoudige ‘schuimrubber spreek-pop’ maken. Het wordt een persoonlijke, originele pop waar je dadelijk mee aan de slag kan voor een klein publiek.
Na het ‘maken’ van je pop laten we ze ook tot leven komen. Hoe laat je een pop praten? Hoe moet een pop kijken? Hoe bewegen zijn handen, armen, benen? En wat met de rest van zijn lijf? Deze workshop laat je kennis maken met de wondere wereld van het poppentheater.
Meebrengen: lapjes stof, wol, kralen, een pet of handschoen. Opgelet, zorg voor een schort, we werken met lijm die niet uit de kleren gaat.

WS6 Levensreddend handelen – Alert

Als kinderbegeleider voorkom je dagelijks kleine ongelukjes. Toch bestaat de kans dat er zich een ernstig incident voordoet waarbij je kordaat en efficiënt moet handelen.
Naast de theorie gaan we in het praktisch gedeelte reanimatie, handelingen bij verslikken en stikken en de veiligheidshouding inoefenen.
Vanuit een positieve insteek geven we mensen zelfvertrouwen om te durven handelen tijdens noodsituaties.
Na deze opleiding krijg je als deelnemer een attest levensreddend handelen schoolgaande kinderen erkend door Kind en Gezin.

 

Doelgroep

Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van schoolgaande kinderen die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.

 

Deelnameprijs

GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch. De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan het VVSG-Steunpunt Kinderopvang een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

 

Annuleren

Annuleren of wijzigen van een workshop (indien niet volgeboekt) kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De deelnameprijs van 60 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later, zonder geldige reden, plaatsvindt.

 

Info

  • Praktisch | Elke Van den Wijngaert, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen | koc@vvsg.be | tel. 02 211 56 60

 

Organisatie


Acod LRB
ACV - openbare diensten
Diverscity
VSOA LRB
VVSG

 

__________

Opleidingssessies

21 nov '19
06 dec '19
09 dec '19