Graag nodigen we je uit op onze een opleiding Horeca, georganiseerd met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

We verwelkomen je graag op maandag 4 november 2019 (van 10.00 tot 16.00) in Huis Madou, te Brussel.

Met deze opleiding willen we ambtenaren economie wegwijs maken in de spelregels en regelgevende kaders op het vlak van horeca. Daarnaast reiken we kapstokken aan om werk te maken van een beleid en een dienstverlening gericht op de horecasector. Uiteraard bekijken we dit alles vanuit verschillende invalshoeken (economie, ruimtelijke ordening, handhaving, …).

We vertrekken dan ook vanuit de basis en geven eveneens een overzicht van de meest gemaakte fouten en onduidelijkheden bij courante juridische en administratieve procedures. We werken hierbij met concrete voorbeelden en praktijkvragen die door verschillende gemeenten werden aangeleverd.

Vervolgens gaan we dieper in op de voornaamste veranderingen en evoluties binnen het horecalandschap. Enerzijds is er de toename van allerlei ‘mengvormen’ en ‘blurring’ concepten die het onderscheid tussen handel en horeca verder doet vervagen. Anderzijds is er de explosieve groei van zomer-/winterbars en andere pop-up concepten. Beide trends maken het voor de gemeenten steeds moeilijker om te blijven werken met de bestaande juridische en administratieve instrumenten. Samen gaan we op zoek naar een praktische en pragmatische benadering van deze complexe cases.

Kom je als ambtenaar economie vaak in aanraking met horeca en heb je de ambitie om je competenties en vakkennis rond dit thema verder uit te bouwen? Aarzel niet (plaatsen zijn beperkt) en schrijf je in via economie@vvsg.be

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Programma

 


09u30

Onthaal

10u00

Introductie evolutie horecalandschap

10u30

Uitdaging op het gebied van dienstverlening en horecabeleid

11u15

Pauze

11u30

Overzicht van de belangrijkste spelregels, meest voorkomende fouten en onduidelijkheden op het vlak van drankvergunningen en terrassen

13u00

Broodjeslunch

14u00

Overzicht van de belangrijkste spelregels, meest voorkomende fouten en onduidelijkheden op het vlak van stedenbouwkundige voorwaarden, brandveiligheid, geluidsnormen, handhaving en sluitingsuur.

15u00

Toepassing van de belangrijkste spelregels op maatschappelijke en economische trends binnen de horeca

  • Mengvormen en ‘blurring’
  • Pop-up horeca
  • Zomer/winter bars

16u00

Netwerkmoment

 

Praktisch

 

Datum

Maandag 4 november 2019 (sessie 1) en Woensdag 8 januari 2020 (sessie 2)

Locatie

Huis Madou

Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel

Bereikbaarheid

Uitgebreide bereikbaarheidsinfo vind je op www.huismadou.be.

We raden je aan om met het openbaar vervoer te komen. Vanuit Brussel Centraal stap je 10’ à 15’. Wie uit Oost- of West-Vlaanderen komt, kan ook in Brussel-Zuid afstappen en met de metro tot Madou komen.

Kom je toch met de wagen? Gebruik dan de betalende parkings ‘Wet’ of ‘Scailquin’.

Doelgroep

Ambtenaren economie die zich bezighouden met horeca

Inschrijven

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht via economie@vvsg.be.

 

We hopen je alvast te mogen verwelkomen.

Deze overlegtafel wordt georganiseerd in het kader van het project Overlegtafels Economie, met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen

Opleidingssessies

04 nov '19
08 jan '20