Paradoxaal leiderschap: Hoe als gemeentelijk bestuurder effectief omgaan met spanningsvelden en dilemma’s ?

Als gemeentelijk bestuurder word je dagelijks geconfronteerd met het spanningsveld tussen ogenschijnlijk tegengestelde benaderingen:

  • De samenwerking met bedrijven en burgers wordt intensiever en soms lijken de belangen regelrecht met elkaar in strijd. Hoe kom je met alle partijen tot win-win-oplossingen?
  • Elke wijk vraagt een gepaste aanpak, waarbij je soms zaken die in de ene wijk niet kunnen, in de andere wijk wel toestaat. Hoe kun je maatwerk leveren zonder rechtsongelijkheid te creëren?
  • Je zet in op digitalisering en standaardisatie, maar anderzijds groeit de vraag naar meer persoonlijke dienstverlening en maatwerk. Hoe houd je hierin de balans?
  • Hoe ga je om met verschillende perspectieven en vakgebieden binnen de organisatie? Hoe kun je vanuit de rijkdom van vele gezichtspunten toch samen aan één einddoel werken?

 

Nieuw leiderschap

Waar voorheen leiderschap vooral ging om het maken van eenduidige of-of-keuzes, vraagt de realiteit in onze huidige tijd veel meer dat we op een creatieve manier zoeken naar ‘en-en’-oplossingen. Hoe doe je recht aan beide kanten van de medaille? Hoe zet je een verlammend dilemma om in een uitdagende opgave? Hoe kun je tegenpolen op een hoger niveau met elkaar verbinden, voorbij het grijze compromis? Hoe benut je de creatieve spanning als innovatieve kracht? Hoe maak je deze spanningsvelden hanteerbaar en maak je je publiek deelgenoot van je worsteling?

 

Doelgroep

Uitvoerende mandatarissen: burgemeesters, schepenen, voorzitters gemeenteraad en bijzonder comité sociale dienst.

 

Begeleiding

Ivo Brughmans (Antwerpen, 1965) is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en werkt samen met organisaties doorheen Europa, waaronder de Nederlandse Rijksoverheid, de 4 grote steden in Nederland en Europese instellingen.

Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk. In zijn boek ‘De kunst van het paradoxale leven’ (Lannoo, 2013) werkte hij het ‘en/en’-perspectief uit als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. In ‘Paradoxaal leiderschap’ (Boom, 2016) past hij het ‘en/en’-denken toe op organisatie- en bestuurlijke vraagstukken.

 

Deelnameprijs

€ 145, inclusief documentatie, broodjes en koffiepauzes.

 

Betaling

U betaalt na ontvangst van factuur.​

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 25 november 2019. Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.

 

Info

Opleidingssessies

02 dec '19