Onze steden en gemeenten worden steeds diverser. Burgers gericht aanspreken vraagt dus heel wat van de medewerkers. Wil je bijleren over hoe connectie kan maken met diverse doelgroepen, zonder iemand uit te sluiten?

In deze eendaagse, interactieve vorming bieden we inzichten in de basisprincipes en werkvormen van inclusieve communicatie, inspireren collega’s van lokale besturen met goede praktijken, en ga je aan de slag met eigen communicatiemateriaal.

 

Voor wie

Schrijf je soms brieven of folders? Informeer je vaak burgers over het aanbod van je dienst, dienstencentrum of zorgorganisatie? Probeer je mensen warm te maken om deel te nemen aan initiatieven, participatiemomenten of vrijetijdsactiviteiten? Wil je weten of je aanbod aansluit bij de vragen van een doelgroep?

Deze vorming is voor:

  • Communicatiemedewerkers van lokale besturen
  • Medewerkers van andere diensten binnen lokale besturen die externe communicatie verzorgen (OCMW’s, personeelsdienst, woonzorgcentra, lokale dienstencentra, thuiszorg, burgerzaken, kinderopvang, cultuur, jeugd, afval, mobiliteit, brandweer, …)
  • Medewerkers integratiediensten die collega’s begeleiden in inclusieve communicatie
  • Mandatarissen

 

Inhoud

Onze steden en gemeenten worden steeds kleurrijker. In onze superdiverse samenleving vinden we een mix van traditionele en nieuwe Belgen, mensen met en zonder handicap, jongeren en ouderen, personen van verschillende opleidingsniveaus, met verschillende seksuele oriëntaties, overtuigingen, mediagebruik, ... Burgers gericht aanspreken vraagt dus heel wat van lokale besturen. Verbindend communiceren wordt steeds belangrijker, zodat iedereen kan meeschrijven aan het verhaal van de stad of gemeente.

Hoe zorg je als medewerker van een lokaal bestuur dat je al die verschillende doelgroepen bereikt? Hoe zorg je ervoor dat een tekst door laaggeletterden te begrijpen is? Hoe kan je netwerken en sleutelfiguren inzetten om alle gemeenschappen te betrekken, en hoe krijg je ook ouderen mee? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich kan herkennen in je communicatie en zich aangesproken voelt om deel te nemen aan de initiatieven van de stad of gemeente?

In deze eendaagse, interactieve vorming maken we je wegwijs in inclusieve communicatie en positieve beeldvorming over diversiteit. We bieden basisprincipes en -werkvormen, die je communicatie meer toegankelijk maken, herkenbaar voor een brede doelgroep, en met aandacht voor een positieve beeldvorming van de doelgroep. 

 

Werkwijze

We vragen op voorhand om 1 à 2 voorbeelden van je communicatie-inspanningen (sociale media / infoblad / brochure…) door te sturen. Deze kan je doorgegeven aan Lore.Colaert@vvsg.be   

 

Begeleiding

Ingrid Tiggelovend, communicatie- en sociale wetenschapper, uitgever van superdiverse kinderboeken bij Studio Sesam vzw, en auteur van het boek Diversiteitscommunicatie.

Praktijkexperten uit lokale besturen

 

Waar en wanneer

De opleiding wordt online georganiseerd en duurt één dag. De online sessie wordt afgewisseld met oefeningen en interactie in groep(jes)

We bieden deze opleiding aan op deze verschillende dagen. Maak u keuze:

  • Dinsdag  27 april 2021
  • Vrijdag  30 april 2021
  • donderdag 6 mei 2021

telkens van 9u tot 12u. en van 13u tot 16u (Inloggen vanaf 8.45u)
De link om deel te nemen via MS Teams aan de opleiding wordt tijdig bezorgd aan de ingeschreven deelnemers.

 

Deelnameprijs

Deze vorming wordt gratis aangeboden met steun van de Vlaamse overheid en is exclusief voor VVSG-leden. Inschrijven is wel verplicht.
Max 12 deelnemers

Annuleren

Kan je niet aanwezig zijn? Laat je vervangen door een collega. 
Kosteloos annuleren kan tot een week voor de start van de sessie, bij niet tijdige annulering, rekenen wij een ‘no show fee’ aan van 20€.
 

Info

inhoudelijk
Lore Colaert,
Projectmedewerker Samenleven in Diversiteit Lore.Colaert@vvsg.be , 02 211 55 51

praktisch
Gudrun Hellinckx
, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen gudrun.hellinckx@vvsg.be, 02 211 55 57

Opleidingssessies

27 apr '21
30 apr '21
06 mei '21