De coronapandemie maakt het nogmaals duidelijk. Complottheorieën en valse berichtgeving komen volledig tot hun recht in tijden van onduidelijkheid, angst en instabiliteit. Het nieuwe virus overheerst de wereld, slaat diepe wonden in mensenlevens en laat burgers verstomd achter met vragen die moeilijk eenduidig beantwoord kunnen worden. Het sein voor radicale groepen om op de kar te springen en het momentum aan te grijpen om hun boodschap wereldkundig te maken.

De burger die verandering wil, heeft het relatief gemakkelijk in deze tijd. Rondzeulen met ideologische gevulde pamfletten of hoge kosten voor propagandavideo’s zijn verleden tijd. Een boodschap, liefst binnen de 87 seconden, wordt opgenomen met de smartphone en gedeeld op het gebruiksvriendelijke fora waar doelgericht een specifiek publiek wordt aangesproken. De boodschapper bereikt zijn doel pas volledig als de boodschapper erin slaagt om de frustraties van de ontvanger perfect te beschrijven en te kanaliseren naar een externe factor, onze zondebok.

Het valt op dat complottheorieën meer naar de voorgrond zijn getreden. Vaak gaat het over het wantrouwen richting de overheid, over alternatieve ‘medicijnen’ en over de invloed van vaccinaties en 5G. De toename kan verklaard worden door het feit dat veel complottheorieën ooit gebaseerd zijn op het scenario dat de overheid snel de macht grijpt na een ramp. Nu er iets is dat als een ramp omschreven kan worden, proberen complotdenkers een podium te pakken. Het is zorgelijk en onveilig als mensen zulke mediaplatformen als (enige) primaire nieuwsbron hebben. Vertrouwen in de wetenschap, overheid en samenleving heeft elke dag invloed op de band met de rest van de wereld. Wat betekent dit als mensen straks weer naar buiten gaan, na een maand geluisterd te hebben naar onheilsprofeten? Hebben we voldoende verbinding om daar zicht op te hebben/houden? Hoe beïnvloedt dit onze inzet?

VVSG organiseert een tweedelige webinarsessie onder leiding van Nuance door Training en Advies (NTA). Deze sessie gaat door op 11 en 25 mei. Het aantal deelnemers is gelimiteerd. 

Inschrijven op deze webinar of bijkomende informatie vragen kan je door een mail te sturen naar maarten.dewaele@vvsg.be 

Opleidingssessies

25 mei '20