De renovatiegraad moet dringend omhoog en dit niet enkel vanwege klimaatdoelstellingen. 
Er zijn in Vlaanderen namelijk nog heel wat noodkopers: eigenaar‐bewoners die, bij gebrek aan alternatieven op de huurmarkt, een ondermaatse woning kopen, maar die niet over de nodige middelen beschikken om de woning op een voldoende kwaliteitsniveau te brengen. 
Deze noodkoopwoningen worden gekenmerkt door structurele problemen op het vlak van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en/of energieprestaties. 

In deze tijd van ongeziene energieprijzen en groeiende energiearmoede is het nog belangrijker geworden om deze gezinnen zo snel mogelijk structureel te helpen. Om noodkopers te ondersteunen organiseert minister Demir een projectoproep “Noodkopersfonds” genaamd. Via dit fonds worden er renteloze leningen verstrekt voor de renovatie van de woning, via tussenkomst van OCMW en energiehuis. Doordat de aflossing van deze lening pas na 20 jaar wordt opgestart, is deze specifieke financieringsvorm dragelijk voor de meest kwetsbare eigenaar-bewoners.
 
Na grondige evaluatie wordt in het najaar van 2022 een vernieuwde Noodkoopfonds-oproep gelanceerd, de minister voorziet hiervoor opnieuw 20 miljoen euro. Voeg hier de 16 miljoen euro die voortkomt uit de vorige oproep en het is duidelijk dat er aardig wat middelen vrij zijn om woningen van noodkopers lokaal aan te pakken. 

Ben je benieuwd naar wat de vernieuwingen zijn? Wil je meer weten over hoe jij als lokaal bestuur hiermee aan de slag kan gaan? Schrijf je dan zeker in voor onze energieke vrijdag! 

 

Programma vrijdag 10 juni 2022 - 11u tot 12u30

 

  • Algemene uitleg door expert VVSG.
  • Ervaring vanuit een lokaal bestuur over het bouwtechnische luik.
  • Duiding over het sociale begeleidingsluik van het Noodkopersfonds.
  • Toelichting van VEKA over de verbeteringen van deze nieuwe noodkopersfondsoproep in het najaar 

 

 

Praktisch

 

  • Wanneer? Vrijdag 10 juni 2022 van 11u tot 12u30 - online.
  • Inschrijven? Dat kan via de groene knop onderaan deze pagina.
  • Deze online sessie is gratis. Je ontvangt de deelnamelink enkele dagen voor het webinar. 
  • Achteraf zijn de opname, presentaties en FAQ beschikbaar via de pagina van het Netwerk Klimaat.

 

 

Vragen?

 

Opleidingssessies

10 jun '22