Wat mag je verwachten?

Op 1 januari 2022 moeten lokale besturen overschakelen naar herbruikbare cateringmaterialen voor bereide voedingsmiddelen in de eigen werking en op eigen georganiseerde evenementen. We bekijken de wetgeving en geven een overzicht van bestaande systemen voor herbruikbare voedingsrecipiënten. De ondertekening van de 'Green Deal Anders Verpakt: preventie en hergebruik van verpakkingen in de distributiesector', staat binnenkort ook op de planning en wakkert de interesse aan bij lokale besturen.

Volgende onderwerpen staan op de agenda:

  • Hoe moeten we de wetgeving herbruikbaar cateringmateriaal voor bereide voedingsmiddelen interpreteren?
  • Wat is de 'Green Deal Anders Verpakt: preventie en hergebruik van verpakkingen in de distributiesector' en welke rol kunnen lokale besturen spelen?
  • Welke systemen voor herbruikbaar eetgerei bestaan er momenteel?
  • Welke financiële ondersteuning kan je als lokaal bestuur krijgen voor projecten met herbruikbare voedingsrecipiënten?

Op deze vragen krijg je van verschillende sprekers een antwoord tijdens de digitale inspiratiesessie op 10 mei van 14:00 uur tot 15.30 uur

Wij zijn ook benieuwd naar jouw vragen! Bezorg ons jouw vragen voor het webinar door een e-mail te sturen naar: loes.weemaels@vvsg.be



Doelgroep

  • Schepenen van leefmilieu, duurzaamheid en afvalbeleid
  • Bestuurders en medewerkers van afvalintercommunales
  • Milieu-, duurzaamheids- en omgevingsambtenaren
  • Medewerkers dienst evenementen & dienst aankoop

*Dit webinar is enkel toegankelijk voor lokale besturen en afvalintercommunales

_________

Programma


Welkom​


Sessie 1. Wetgeving herbruikbaar cateringmateriaal voor bereide voedingsmiddelen

  • Lokale besturen moeten op 1 januari 2022 verplicht overstappen naar herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding. Deze sessie geeft uitleg over hoe lokale besturen deze wetgeving moeten interpreteren.

Deze sessie wordt geleid door Lore Mariën - beleidsmedewerker - OVAM


Sessie 2. Green Deal Preventie en Hergebruik van Verpakkingen in de Distributiesector

  • Welke rol kan een lokaal bestuur spelen in een Green Deal? Wat kan ze er voor zichzelf uithalen?

Deze sessie wordt geleid door Sarah Risch - beleidsmedewerker - OVAM


Sessie 3. Overzicht van bestaande systemen herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding

  • Wat bestaat vandaag al op de Belgische markt? Welke systemen zijn al in werking?

Deze sessie wordt geleid door Lore Claes - beleidsmedewerker - OVAM en Daniëlle Ansoms - managing director - Roltex


Sessie 4. Welke subsidies kunnen lokale besturen aanvragen voor projecten herbruikbaar cateringmateriaal?

  • Meer informatie rond een nieuwe projectoproep. Dit jaar komen niet alleen projecten in aanmerking om de selectieve inzameling van verpakkingen te optimaliseren, maar ook proefprojecten rond preventie van verpakkingen.

Deze sessie wordt geleid door Lore Mariën - beleidsmedewerker - OVAM


Afsluiting


 

Na iedere sessie krijgen deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen.
__________

 

Waar en wanneer

Maandag 10 mei van 14.00 tot 15.30 uur. Dit webinar zal online plaatsvinden.
 

Praktisch

Deze webinar is gratis toegankelijk, inschrijven is vereist. Inschrijvingen worden afgesloten op vrijdag 7 mei om 12.00 uur. Je ontvangt maandag 10 mei de link naar het webinar. 

__________

Info

  • Inhoudelijk | Loes Weemaels, projectmedewerker verpakkingsafval
    loes.weemaels@vvsg.be,  02 211 56 35

  • Praktisch | Kirsten Hachmang, verantwoordelijke organisatie evenementen en vormingen
    kirsten.hachmang@vvsg.be, 02 211 56 38 

__________

Organisatie

 

  

Opleidingssessies

10 mei '21