De stad Gent keurde recent het Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme 2020-2025 goed. Met dit plan beschrijft ze hoe ze structureel racisme en discriminatie actief zal bestrijden. Het onderwijs is een van de prioritaire aandachtspunten. Vele Vlaamse lokale besturen en scholen zijn zoekende naar hun mogelijke rol om een gelijke, niet-discriminerende toegang tot kwalitatief onderwijs te garanderen voor alle leerlingen en inclusie en diversiteit impactvol op te nemen in de onderwijspraktijk.

De stad Gent (Dienst Welzijn en Gelijke kansen & Onderwijscentrum Gent), ORBIT vzw en de VVSG organiseren daarom op 16 maart 2021 een webinar over de rol van lokale besturen en scholen om racisme en discriminatie in het onderwijs aan te pakken. Met deze studiedag willen we een dialoog starten over discriminatie, racisme en dekolonisatie in het (flankerend) onderwijs.

 

Foto: Tim Buelens

Voor wie?

Het webinar richt zich op

  • lokale beleidsmedewerkers diversiteit gelijke kansen, (flankerend) onderwijs, mondiaal beleid,
  • mandatarissen,
  • leraren en schoolteams.

Programma

9u30 - 9u40    Welkomstwoord: Astrid De Bruycker, Schepen van Gelijke Kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk en Openbaar Groen, stad Gent

9u40 - 10u25  Keynote: ‘Racisme en discriminatie in het onderwijs’.Orhan Agirdag, hoofddocent KULeuven.

10u25 -10u35 Tijd voor vragen

Twee praktijken: 10u35-11u20

o   10u35-11u05

 De ‘Diversiteitsscreening Onderwijs’ (DISCO) & de meerwaarde voor onderwijs en het lokaal flankerend onderwijsbeleid (Steven Delarue & Claire Cauwels, Onderwijscentrum Gent)

o   11u05-11u35

Praktijk ‘Sporen van kolonisatie­’: lespakket voor het basisonderwijs  (Jolien Michielsen, Studio Globo)

11u35-11u45 Afscheidswoord: Elke Decruynaere, Schepen voor Onderwijs, Opvoeding, Jeugd, Gezinsbeleid en Outreachend Werk, stad Gent.

 

Deelnameprijs

Deze vorming wordt gratis aangeboden.Inschrijven is wel verplicht.

Info

 

Save the date: 16 november 2021

Het webinar is een teaser voor een studiedag met workshops die op 16 november 2021 in Gent doorgaat. Meer info volgt.

 

 

Opleidingssessies

Geen resultaten