Het is ondertussen bijna 6 jaar geleden dat de internationale Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling werd ondertekend.

Via 17 doelstellingen, de Sustainable Development Goals of SDG’s, streven we naar een duurzame wereld waarin economische groei en ontwikkeling onlosmakelijk verbonden zijn met respect voor onze planeet en haar bewoners. Overheden zijn cruciale spelers in de realisatie van Agenda 2030.

De voorbije jaren is er hard gewerkt aan de SDG’s. Zo ontwikkelde de Vlaamse Overheid Vizier 2030 en maar liefst 180 Vlaamse gemeenten namen de SDG’s op in hun nieuwe meerjarenplanning. 

Ben je nog niet of weinig vertrouwd met Agenda 2030? Wil je weten welke stappen je kan zetten en welke informatie je kan raadplegen, heb je zin om methodieken uit te testen?

Of heb je al gewerkt met de SDG’s, maar wil je je verdiepen in hoe je dit kader organisatorisch kan verankeren in je eigen bestuur?

Dan is de SDG-Academie iets voor jou!

 

SDG-opleiding starters

Deze opleiding maakt je wegwijs in Agenda 2030. Je krijgt zicht op hoe je met de SDG’s aan de slag kan in jouw bestuur en in jouw werk. Via concrete praktijkvoorbeelden en methodieken gaan we in op de verschillende aspecten van duurzaamheid (sociaal, economisch, ecologisch) en leiden we je toe naar informatie en tools om te sensibiliseren over de SDG’s en om de doelstellingen te integreren in je organisatie en beleid.

Hieronder bij 'doelgroep' krijg je meer duiding over welke webinars je best zou volgen.

De opleiding voor starters bestaat uit 4 onderdelen:

1. Een videopresentatie die uitlegt wat Agenda 2030 is en wat de meerwaarde is om met deze agenda te werken. Je kan deze video op een moment naar keuze bekijken. De video is reeds beschikbaar.

2. Webinar over draagvlakversterking en verankering in organisatie en beleid.

3. Methodiekenwebinar waarin je leert werken met de SDG-cirkeloefening. Deze laagdrempelige oefening kan je gebruiken met verschillende doelgroepen (medewerkers, adviesraden, burgers, …) en met verschillende doeleinden (kennismaken met de SDG’s, projecten aftoetsen, nieuwe acties bepalen, …).

4. Webinar waarin we inhoudelijk inzoomen op de pijlers People, Prosperity en Planet

In de webinars laten we concrete praktijkvoorbeelden aan het woord. Meer info over de sprekers volgt snel. Ondertussen kunnen jullie ook de webinars van de opleidingreeks in 2020 herbekijken.

Data traject starters (online)

15 juni 2021 – 10u-11u30 – Webinar draagvlakversterking en verankering in beleid
22 juni 2021 – 10u-11u30 – Methodiekenwebinar 
29 juni 2021 – 10u-11u30 – Webinar People, Prosperity en Planet 

De deelnemers aan de webinar op 29/06 zullen de keuze hebben tussen verschillende break-outs. Na inschrijving zal je via mail meer info over de verschillende break-outs ontvangen en op voorhand een keuze kunnen maken. 

 

SDG-opleiding kenners

Deze interactieve dagopleiding biedt je tools en inzichten hoe je de SDG’s verder strategisch kan verankeren in je lokaal bestuur. We focussen op een duurzaamheidscultuur, verandermanagement en innovatieve partnerschappen.

We gebruiken methodieken zoals systeemdenken en design thinking en bekijken hoe je doelstellingen duurzaam en SMART kan formuleren en hoe je deze kan opvolgen. Deze opleiding geeft je een aanzet waarmee je verder aan de slag kan in je eigen bestuur. 

Lesgever: Route 2030. 

Data dagopleiding kenners (online of op locatie)

7 oktober 2021 - 9u30 tot 16u30
19 oktober 2021 - 9u30 tot 16u30

Online of op locatie, nog te bepalen. Indien mogelijk gaan de opleidingen voor kenners fysiek door.
De kennersopleiding bestaat uit 1 dag, maak bij inschrijving de keuze tussen 7 of 19/10.

 

Doelgroep

  • Opleiding voor starters: Medewerkers en mandatarissen van lokale, provinciale en Vlaamse overheden. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom.
  • Voor starters raden we aan om het volledige traject (video & 3 webinars) te volgen om met voldoende achtergrond in je eigen werk aan de slag te kunnen gaan. 

 

  • Opleiding voor kenners: Enkel toegankelijk voor medewerkers en mandatarissen van lokale besturen.
  • De deelnemers aan de opleiding voor kenners worden verwacht een goed begrip te hebben van de SDG’s en hebben de voorbije jaren al met dit kader gewerkt.

 

Je kan de volledige reeks volgen, maar het is niet verplicht om zowel de opleiding voor starters als de opleiding voor kenners te volgen. SDG-kenners hoeven bijvoorbeeld niet meer deel te nemen aan de startersopleiding, of mensen die willen beginnen met wat laagdrempelige acties zijn niet verplicht om ook de opleiding voor gevorderden te volgen.

Klik helemaal onderaan deze pagina op 'Schrijf je in voor deze opleiding' als je nu wil inschrijven.

 

Kostprijs

Alle sessies zijn gratis, inschrijven is wel verplicht.

 

Meer info

  • Inhoudelijk | Heleen Voeten, stafmedewerker internationaal | heleen.voeten@vvsg.be |  0496 73 55 49
     
  • Praktisch | Nele Timmermans, verantwoordelijke organisatie opleidingen en events | nele.timmermans@vvsg.be | 0476 77 92 17


 

Opleidingssessies

15 jun '21
22 jun '21
29 jun '21
07 okt '21
19 okt '21