Elk OCMW wordt geconfronteerd met vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond.
Om hen kwaliteitsvol te kunnen begeleiden, heb je, in de eerste plaats, meer kennis nodig over hetgeen zij meegemaakt hebben en waar zij eventueel mee worstelen.
Om hieraan tegemoet te komen, heeft de VVSG een samenwerking opgezet met Solentra vzw, een organisatie die hierin gespecialiseerd is.

Deze basisopleiding biedt een holistische kijk op de psychosociale impact van migratie en vlucht.
Er zijn namelijk 3 fases in een vluchtproces: de prémigratie, de migratie/vlucht en de postmigratie.


Elk van deze 3 fases wordt behandeld. Hierbij wordt de nadruk gelegd op kernthema’s zoals (uitgestelde en gestokte) rouw, acculturatie, trauma, stress, community-based werken en veerkracht.
Als deelnemer word je uitgenodigd om deze vluchtelingen/mensen met een migratieachtergrond te ondersteunen vanuit een empathische en cultuursensitieve blik.


Doelgroep


Medewerkers binnen het lokaal bestuur die officieel werknemer van het OCMW zijn:
• Maatschappelijk werkers en andere medewerkers die vluchtelingen en migranten begeleiden
• (hoofd)maatschappelijk werkers en diensthoofden sociale dienst/dienst welzijn die betrokken zijn bij de begeleiding van vluchtelingen en migranten
• Andere OCMW medewerkers die betrokken zijn bij de begeleiding van vluchtelingen en migranten.


Als je officieel geen werknemer van het OCMW bent of als je een medewerker (professional of vrijwilliger) bent van een organisatie waarmee het lokaal bestuur/het OCMW een overeenkomst heeft gesloten, en je bent ook betrokken bij de begeleiding van vluchtelingen/mensen met een migratieachtergrond, kan je aanvragen om te mogen deelnemen.


Je kan deze aanvraag doen via een mail naar nele.timmermans@vvsg.be met daarin een korte motivatie: waarom wil jij de opleiding volgen? Wat is de ‘band’ tussen jou/jouw organisatie en het OCMW? Welke afspraken zijn er eventueel gemaakt in dit kader?


Je aanvraag wordt behandeld door de betrokken federale overheidsdiensten. Wij, als VVSG, proberen je zo snel als mogelijk een antwoord te geven. Als het antwoord positief is, kan je je effectief inschrijven.


Begeleiding


Een psycholoog van Solentra vzw


Verloop van de opleiding


Oorspronkelijk was het de bedoeling om de basisopleiding in levenden lijve te organiseren. Dit kan op dit moment (nog) niet omwille van de coronamaatregelen. Daarom hebben de VVSG en Solentra het roer omgegooid en bieden we deze opleiding digitaal aan.


Dit geeft je de mogelijkheid om de opleiding te volgen wanneer het jou past en je hoeft je niet te verplaatsen.


De basisopleiding bestaat uit een aantal vooraf opgenomen filmpjes waarin de lesgever de inhoud meegeeft die hij normaal in levenden lijve zou toelichten.


Als je je inschrijft en na de betaling van de factuur, ontvang je de link en alle informatie om de filmpjes te kunnen bekijken.

Na het bekijken van de filmpjes volgt een livesessie van ongeveer 50 minuten, op een bepaald tijdstip, waarin de lesgever ter beschikking is om eventuele vragen te beantwoorden, een korte reactie te geven op bepaalde situaties, om ervaringen uit te wisselen, enz.

De data van de livesessies maken we zo snel als mogelijk bekend. We starten vanaf september 2020.

Heb je interesse? Laat het weten via nele.timmermans@vvsg.be. We houden je op de hoogte.

 

Deelnameprijs

40 euro

Betaling

Je betaalt, na ontvangst van de factuur.

Annuleren

Van zodra je effectief ingeschreven bent voor de onlinebasisopleiding, ontvang je, kort hierna, de link naar de plaats waar de informatie rond de basisopleiding te vinden is. Als jou de link is doorgestuurd, kan je je inschrijving niet meer annuleren.

Opleidingen en intervisies die hiermee verband houden


Na deze onlinebasisopleiding, kan je ook nog 4 thematische opleidingen (stress coping, niet-begeleide minderjarigen, trauma en gezinshereniging) volgen.
Daarnaast kan je je ook nog inschrijven voor een reeks van 3 intervisiesessies.

Info


• Inhoudelijk: Miet Remans, stafmedewerker KSZ en sociaal werk, miet.remans@vvsg.be  tel 02 211 56 37
• Praktisch: Nele Timmermans, VVSG Academie, nele.timmermans@vvsg.be , 02 211 55 52


Opleidingssessies

01 sep '20