Elk OCMW wordt geconfronteerd met vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond. Tijdens deze corona-tijden mogen we ook de vluchtelingen niet vergeten: de extra stress van het virus die we allen ondervinden enten zich bij hen op de stress van migratie, acculturatie en oorlogstrauma.  Om deze kwetsbare individuen kwaliteitsvol te kunnen begeleiden, heb je dus, in de eerste plaats, meer kennis nodig over de psychosociale impact van migratie en het belang van cultuur-sensitieve zorg.  Om hieraan tegemoet te komen, heeft de VVSG een samenwerking opgezet met Solentra vzw, een organisatie gespecialiseerd in (oorlogs)trauma voor mensen met een migratieachtergrond.

Deze samenwerking vertaalt zich in een reeks basisopleidingen, intervisies en thematische vormingen gebaseerd op derdelijns, psychotherapeutische praktijkervaring en aangepast aan de noden van OCMW medewerkers. Alle opleidingen worden online aangeboden en je hoeft niet de volledige reeks te volgen.

De basisopleiding biedt een holistische kijk op de psychosociale impact van migratie en vlucht. De 3 fasen van migratie (prémigratie, migratie/vlucht en postmigratie) worden behandeld. Hierbij wordt de nadruk gelegd op kernthema’s zoals (uitgestelde en gestokte) rouw, acculturatie, trauma, stress, community-based werken en veerkracht versterken. Als deelnemer word je uitgenodigd om deze vluchtelingen/mensen met een migratieachtergrond te ondersteunen vanuit een empathische en cultuur-sensitieve blik.

Doelgroep

Medewerkers binnen het lokaal bestuur die officieel werknemer van het OCMW zijn:
• Maatschappelijk werkers en andere OCMW medewerkers die vluchtelingen en migranten begeleiden
• (hoofd)maatschappelijk werkers en diensthoofden sociale dienst/dienst welzijn die betrokken zijn bij de begeleiding van vluchtelingen en migranten

Behoor je tot 1 van bovenstaande groepen dan kan je je gewoon inschrijven via de ‘inschrijfknop’ hieronder en hoef je geen verdere actie te ondernemen.

Ben je geen officieel werknemer van een OCMW maar wil je graag een opleidingen rond migratie en vluchtelingen volgen? Dan kan je ook aanvragen om te mogen deelnemen.

Werk je bvb. binnen een gemeentebestuur en ben je verantwoordelijk voor een aantal taken die verband houden met dit thema of ben je als vrijwilliger verbonden aan een vzw of CAW en ben je op die manier betrokken bij de begeleiding of de opvang van vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond? Of ben je buddy bij een OCMW en begeleid je gezinnen? Kan je een link aantonen met een OCMW en de (vluchtelingen)organisatie waar je actief bent?

Het enige wat je moet doen is onderstaand document downloaden en invullen.

< DOCUMENT aanvraag >

In deel 1 van het document geef je aan voor welke organisatie je werkt en welke taken je vervult. In deel 2 geeft het betrokken OCMW aan waaruit de samenwerking met jou of je organisatie bestaat.

Stuur het ingevulde en ondertekende document naar nele.timmermans@vvsg.be.

Wij zorgen ervoor dat je aanvraag behandeld wordt door de betrokken federale overheidsdiensten en laten je zo snel mogelijk hun antwoord weten. Als het antwoord positief is, kan je je inschrijven. Wij bezorgen je dan al de nodige info.

 

Begeleiding

Een psycholoog van Solentra vzw


 

Verloop van de opleiding

 Oorspronkelijk was het de bedoeling om de basisopleidingen in levenden lijve te organiseren. Dit kan op dit moment (nog) niet omwille van de onzekerheid omtrent mogelijke coronamaatregelen in de komende maanden. Daarom hebben de VVSG en Solentra het roer omgegooid en worden de opleidingen via online livesessies aangeboden..

1 basisopleiding bestaat uit 3 online livesessies van ongeveer 1uur.

Naast de toelichting van de lesgever zal er ook ruimte zijn om eventuele vragen te beantwoorden, een korte reactie te geven op bepaalde situaties, om ervaringen uit te wisselen, enz.

Als je je inschrijft en na de betaling van de factuur, ontvang je de link en alle informatie om de sessies te volgen.

Praktisch: data sessies en tijdstip

Sessie 1

Maandag 5/10

10u tot 11u

14u tot 15u

19u30 tot 20u30

Sessie 2

Maandag 12/10

10u tot 11u

14u tot 15u

19u30 tot 20u30

Sessie 3

Maandag 19/10

10u tot 11u

14u tot 15u

19u30 tot 20u30

Elke sessie wordt telkens op 3 verschillende tijdstippen aangeboden op 1 dag dus kies er 3 momenten uit die voor jou het best passen. Kies er elke maandag 1 sessie uit. Dit mag telkens op hetzelfde tijdstip zijn maar dat hoeft niet.

 

Deelnameprijs

40 euro voor 3 sessies

 

 

Annuleren

Van zodra je effectief ingeschreven bent voor de onlinebasisopleiding (dus na betaling van de factuur), ontvang je een link en alle nodige informatie. Na ontvangst van de link is annuleren niet meer mogelijk.

 

Opleidingen en intervisies die hiermee verband houden


Naast deze onlinebasisopleiding, kan je ook nog 4 thematische opleidingen (stress coping, niet-begeleide minderjarigen, trauma en gezinshereniging) volgen.
Daarnaast kan je je ook nog inschrijven voor een reeks intervisiesessies. Uitwisseling en cases bespreken, onder begeleiding van een senior psycholoog, met je eigen collega’s of met mensen uit andere ocmw’s die ook werken met dezelfde doelgroep staan hier centraal.

 

Info nodig?


• Inhoudelijk: Miet Remans, stafmedewerker KSZ en sociaal werk, miet.remans@vvsg.be  tel 02 211 56 37
• Praktisch: Nele Timmermans, verantwoordelijke opleiding en events, nele.timmermans@vvsg.be , 02 211 55 52


 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

Opleidingssessies

05 okt '20