De digitale transformatie van onze maatschappij heeft ook een impact op lokale besturen. Nu meer dan ooit, zoals de huidige gezondheidscrisis overduidelijk aantoont. De digitale transformatie van het lokaal bestuur dringt zich op: het draagt bij tot de oplossing van grote en kleine maatschappelijke uitdagingen en is de basis voor een gebruiksvriendelijke en efficiënte dienstverlening.  Alleen organisaties die zich flexibel aanpassen en sterk leiderschap tonen, zullen in de toekomst succesvol blijven functioneren. 

VVSG, het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Diverscity en Antwerp Management School slaan daarom de handen in elkaar voor deze exclusieve opleiding.

De opleiding biedt praktische tools, theorie en goede voorbeelden hoe digitale transformatie op het lokale niveau aangepakt kan worden. Hoe kunnen we mensen, organisaties en zelfs volledige ecosystemen transformeren vanuit de eigen lokale identiteit, uitdagingen en behoeften van de burger? In zes interactieve sessies komen diverse aspecten van digitale transformatie en leiderschap aan bod, specifiek gericht op lokale besturen.


Doelgroep

Deze opleiding richt tot leidinggevende ambtenaren van lokale besturen met het mandaat om de organisatie doorheen de digitale transformatie te loodsen: algemeen directeuren, adjunct-directeuren, leden van het managementteam…


Inhoud van de opleiding & praktisch

De opleiding bestaat uit een kick-off moment, zes vormingsdagen (voormiddag masterclass, namiddag bootcamp) en een slotevent. Tijdens de opleiding krijg je eveneens toegang tot een interactief digitaal leerplatform waarop lesmateriaal wordt aangeboden en waarmee je in contact zal kunnen treden met de andere deelnemers.

Bekijk hier het uitgebreide programma van de opleiding. De vormingsdagen gaan door op:

·      16 september -  Kick-off
16.30 - 20.00 uur, Huis Madou, Brussel

·       23 september 2020 - Visie en strategie voor de digitale transformatie (Docent Remco Lenstra)  
10.00 – 16.00 uur, Huis Madou, Brussel

·       7 oktober 2020 -  Digitale technologieën voor publieke overheden (Docent Maka De Lameillieure, PhD)
10.00 uur – 16.00 uur, Huis Madou, Brussel

·   21 oktober 2020, Corporate entrepreneurship (Docent Robin De Cock, PhD)
10.00 – 16.00 uur, Huis Madou, Brussel

·       4 november 2020 - Samenwerken in netwerken (Docent Bart Cambré, PhD)
10.00 – 16.00 uur, Huis Madou, Brussel

·       18 november 2020 – Managen van potentieel en risico’s van digitale transformatie  (Docent Steven De Haes, PhD)
10.00 – 16.00 uur, Antwerp Management School, Antwerpen

·   2 december 2020 – Dynamisch loopbaanbeleid als hefboom tot innovatie  (Docent Ans De Vos, PhD)
10.00 – 16.00 uur, Huis Madou, Brussel

·   22 januari 2021 - Slotevent & uitreiking certificaten

Omdat de opleiding telkens voortbouwt op de vorige sessie, is het noodzakelijk om alle sessies bij te wonen. Enkel wie alle sessies volgt ontvangt bovendien het certificaat van de Antwerp Management School. Houd er rekening mee dat er ook thuis voorbereidingen en groepswerk moet gebeuren. De bedoeling is immers om aan de slag te gaan met het lesmateriaal binnen het eigen lokaal bestuur en zo effectief een impact teweeg te brengen.


Kostprijs

De kostprijs voor deze opleiding bedraagt €750, dat is inclusief alle sessies (kick-off, 6 opleidingsessies en slotevent), catering en leermateriaal.

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.


Deelnemen?

Gezien de beperkte omvang van de groep (max. 30 deelnemers) en de deelnamevereisten, zal er een selectie gebeuren van de kandidaten op basis van engagement en het profiel.  Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich aanmelden via het online formulier tot 15 juni 2020.

Volgende criteria worden alvast in rekening gebracht:

• de ambitie, passie en potentie om verandering en vernieuwing in het lokaal bestuur te realiseren;

• voldoende tijd om het programma te volgen en aanwezig te zijn tijdens alle bijeenkomsten;

• de bereidheid om te leren, om standpunten, meningen en mentale modellen ter discussie te stellen en om je handelingsrepertoire uit te breiden;

• beschikken over het mandaat om vernieuwing in het lokaal bestuur teweeg te brengen in functie van de digitale transformatie of een leidinggevende functie uitoefenen van voldoende hoog niveau om een impact te kunnen hebben op de organisatie

Voor meer informatie over dit opleidingstraject kan je terecht bij Nathalie Dumarey, programmamanager Innovatie en Digitale transformatie, nathalie.dumarey@vvsg.be 

 

Opleidingssessies

02 dec '20
22 jan '21