In deze steeds veranderende digitale wereld beschikt geen enkele stad of gemeente over álle kennis en expertise voor impactvolle innovatieve ontwikkelingen. Innovatiekennis is wijdverpreid over de samenleving: bij kennisinstellingen, bedrijven, verenigingen, burgers... Door gebruik te maken van ‘open innovatie’ werk je aan manieren om die kennis te benutten. Complexe uitdagingen en problemen vergen immers een multidisciplinaire aanpak en sterke samenwerking. Open innovatie is de verzamelterm voor diverse methodieken die je kan inzetten als lokaal bestuur om externe actoren te betrekken in jouw innovatieprocessen – en projecten.

Dit klinkt heel mooi maar is dit haalbaar voor een gemiddeld lokaal bestuur? Hoe kan je hiermee aan de slag en wat is er nodig om te slagen? We achterhalen het graag samen met jou in deze digitale sessie!

Voor deze digitale sessie slaat VVSG de handen in elkaar met de Vlerick Business School. Onderzoeker Ben De Coninck legt momenteel de laatste hand aan zijn doctoraat over open innovatie in de publieke sector en deelt tijdens deze sessie zijn inzichten en bruikbare tips en aanbevelingen om met open innovatie aan de slag te gaan in jouw lokaal bestuur.

We laten ook de collega’s van Brugge en Mechelen aan het woord.  Beide steden werken sinds 2018 samen aan het Europees Interreg project SCIFI “Smart City Innovation Framework Implementation”. In dit project maakten de projectpartners gebruik van de methodiek van ‘crowdsourcing’: een vorm van open innovatie waarbij een aantal uitdagingen worden gelanceerd en waarbij ondermeer bedrijven en start-ups worden gestimuleerd om hiervoor een innovatieve technologische oplossing te bedenken. In dit project werden verschillende uitdagingen gelanceerd op vlak van mobiliteit, slimme energie en netheid en milieu. De steden delen hun ervaringen met dit project: de belemmeringen die ze tegenkwamen, de successen die ze hebben geboekt… en delen ze hun resultaten, tips en aanbevelingen voor andere steden en gemeenten.

Kortom, wil je graag meer leren over de methodiek van open innovatie en hoe je hiermee in jouw lokaal bestuur aan de slag kan? Ben je benieuwd naar de inzichten en aanbevelingen van een expert-onderzoeker ter zake? Ben je op zoek naar inspiratie en een concreet voorbeeld van hoe lokale besturen open innovatie inschakelden als hefboom voor smart city-projecten? Dan ben je van harte welkom op deze digitale sessie! We maken er een interactieve sessie van en voorzien voldoende ruimte voor al jouw vragen!

Praktisch

De digitale sessie gaat door op 12 november van 10.00 uur tot 12.00 uur. Inschrijven is gratis maar enkel voorbehouden voor onze leden-lokale besturen.

De dag voordien ontvangen alle deelnemers een link waarmee ze de sessie kunnen volgen.

Met vragen en/of suggesties m.b.t. deze sessie en het onderwerp terzake kan je terecht bij Nathalie Dumarey, programmamanager innovatie en digitale transformatie. 

Opleidingssessies

12 nov '20