Een ongeval op de werkvloer is snel gebeurd: een val van de trap, een kom hete soep op je arm, een verkeersongeval wanneer je in opdracht van de werkgever naar de winkel rijdt ... Het risico op een ongeval is nog groter wanneer met kinderen wordt gewerkt: kinderen kunnen zeer onvoorspelbaar reageren: een kind bijt een verzorgende, een kind springt plots recht waardoor de begeleider valt... We gaan welke ongevallen kunnen worden gekwalificeerd als arbeidsongeval en wat het gevolg van deze kwalificatie is.  Op welke vergoeding hebben de slachtoffers recht?

Ook de kinderen kunnen slachtoffer zijn van een ongeval... Op welke wijze worden deze ongevallen juridisch behandeld? En op welke vergoeding hebben de slachtoffers recht? Wie staat in voor de schadevergoeding? Is het de ongevallenverzekering die deze vergoeding zal betalen?  

Op welke manier moet worden omgegaan met onvoorzichtigheden van anderen? Een duidelijk dronken ouder komt zijn kind ophalen. Een 10 jarige zus wordt opgestuurd om haar peuterbroertje op te halen. Een zevenjarige mag van de moeder alleen de naschoolse opvang verlaten om naar de voetbaltraining te gaan. Ouders brengen, zonder het te zeggen, een kind met koorts naar de opvang nadat ze een pijnstiller hebben toegediend. Een vader eist dat de baby met knuffel slaapt…. Wat kunnen de gevolgen zijn voor medewerkers en de voorziening indien er in deze situaties iets mis gaat?

Ten slotte kan een ongeval ook veroorzaakt worden door een onvoorzichtigheid van een ouder, een begeleider, een voorbijganger… Wat zijn hiervan de juridische gevolgen?  

In deze opleiding wordt het juridisch kader geschetst van de arbeidsongevallen en andere ongevallen op de werkvloer in het kader van de kinderopvang. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen. 
 

Begeleider

Vanessa Verdeyen is doctor in de rechten, auteur van talrijke publicaties in het ruime sociaal recht en vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de KULeuven (Instituut voor Sociaal Recht).

 

Doelgroep

  • Verantwoordelijke gezinsopvang, Groepsopvang baby’s en peuters, groepsopvang schoolgaande kinderen

 

Deelnameprijs

  • Deelnameprijs is 40€ per persoon dankzij de middelen uit het VIA4-akkoord publieke sector.
  • Deze opleiding wordt exclusief voor leden van het Steunpunt Kinderopvang georganiseerd.

 

Info

  • inhoudelijk: Leen Walravens, Regionaal stafmedewerker ondersteuning groepsopvang schoolkinderen, leen.walravens@vvsg.be, 02 211 56 76
  • praktisch: Cindy De Sutter, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen, cindy.desutter@vvsg.be, 02 211 55 60

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

 

__________


Inschrijven

  • inschrijven is mogelijk tot en met donderdag 14 oktober

 

Betalen

Je betaalt na ontvangst van factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot donderdag 7 oktober.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

__________

Opleidingssessies

21 okt '21