Lokale besturen kunnen meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk, want ze zijn immers interessante leerwerkplekken voor jongeren door hun veelheid aan functies. Op deze leerwerkplekken zijn mentoren van cruciaal belang.

Mentor zijn is echter meer dan vanuit het buikgevoel ageren. Het is de jongere begeleiden en meenemen in een wereld waar de verwachtingen anders liggen dan op de school. Daarom organiseert Diverscity specifieke mentoropleidingen op maat van zorgberoepen binnen lokale besturen (kinderbegeleiders, zorgkundigen, verzorgenden). 
 

Wat mag je verwachten?

Deze opleiding biedt inzichten in de coachende rol die je als mentor hebt ten aanzien van je leerlingen. De opleiding versterkt tevens een aantal belangrijke competenties die je nodig hebt voor een goede begeleiding, communicatie, evaluatie, duidelijke feedback, ...

We gaan dieper in op wat duaal leren inhoudt, het opstellen van een opleidingsplan op maat en leren jou te anticiperen op het proces van de leerling door het opleidingsplan bij te sturen indien nodig. Tenslotte bieden we de deelnemers ook een leerrijke uitwisseling van concrete ervaringen van mentoren onderling. 

De mentoropleiding neemt in het totaal 2.5 dagen in beslag, maar wordt gespreid over 4 dagen. Als deelnemer krijg je na de opleiding een attest mee dat het lokaal bestuur de mogelijkheid biedt om een RSZ-korting van 800 euro/kwartaal aan te vragen voor de deelnemende mentor(en) (onder bepaalde voorwaarden).

 

Tijdens de opleiding:

 • werken we in groepen met een mix van deelnemers: nieuwe en ervaren mentoren, werkend bij lokale besturen & stagebegeleiders en praktijkleerkrachten van scholen
 • vertrekken we vanuit specifieke cases op het werkveld en situaties uit de praktijk van stages en werkplekleren gericht op een zorgcontext
 • werken we met interactieve werkvormen afgewisseld met theoretische houvast
 • worden de deelnemers deskundig begeleid door een ervaren mentoropleider die zeer vertrouwd is met de zorgsector

 

Waar en wanneer

De eerste dag van de opleiding is telkens een volledige dag van 9 uur tot 16:30 uur. Dag 2, 3 en 4 zijn halve dagen telkens van 9 uur tot 12:30 uur, tenzij anders vermeld.
Bij de digitale opleidingen wijken de uren af en is de intervisiedag (dag 4) voorlopig nog niet ingepland. 

 • 2 september, 13 september, 21 september en 22 november 2021 - Vormingscentrum Malle
 • 24 september, 15 oktober, 19 november en 14 januari 2022 - Europahotel Gent
 • 5 oktober, 19 oktober, 9 november en 20 december 2021 - Kop van Kessel-Lo (Leuven)
 • 14 oktober, 21 oktober en 26 oktober 2021, telkens van 9 uur tot 14 uur - digitale opleiding (docent Nadine Ceulemans)
 • 14 oktober, 18 november en 16 december2021, telkens van 9 uur tot 12:30 uur - digitale opleiding (docent Nele Devriendt)
 • 21 oktober, 26 november, 9 december 2021 en 3 februari 2022 (laatste dag uitzonderlijk van 13:30 uur tot 17 uur) - Cultuurcentrum de Brouckere Torhout
 • 18 november, 30 november, 17 december 2021 en 17 februari 2022 - C-mine Genk

 

Doelgroep

Mentoren van lokale besturen in zorgberoepen (verzorgende, zorgkundige, logistiek helper, kinderbegeleider) 

 

Deelnameprijs

Deze opleidingen worden u gratis aangeboden dankzij de middelen van het Europees Sociaal Fonds.

 

Info

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

 

Organisatie


Acod LRB
ACV - openbare diensten
Diverscity
VSOA LRB
VVSG

 

__________

 

Betalen

Je betaalt na ontvangst van factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de aanvangsdatum van de vormig.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

 

__________

 

Opleidingssessies

21 okt '21
18 nov '21