Lokale besturen kunnen meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk. Door hun veelheid aan functies zijn ze immers interessante leerwerkplekken voor jongeren. Op deze leerwerkplekken zijn mentoren van cruciaal belang.
Mentor zijn is echter meer dan vanuit het buikgevoel ageren. Het is de jongere begeleiden en meenemen in een wereld waar de verwachtingen anders liggen dan op school. Daarom organiseert Diverscity specifieke mentoropleidingen op maat van technisch uitvoerende profielen (groendienst, technische dienst, wegendienst, klusdienst, magazijn, …). 

 

Inhoud

Deze opleiding biedt inzichten in de coachende rol die je als mentor hebt ten aanzien van je leerlingen. De opleiding versterkt tevens een aantal belangrijke competenties die je nodig hebt voor goede begeleiding, communicatie, evaluatie en feedback. We gaan dieper in op wat duaal leren inhoudt en staan stil bij de verschillende manieren om een leerling bepaalde competenties aan te leren. We vertellen hoe je kan anticiperen op het proces van de leerling door het opleidingsplan bij te sturen. Ten slotte proberen we de deelnemers een leerrijke uitwisseling te bieden van concrete ervaringen van mentoren onderling. 

Vanaf 2021 neemt de mentoropleiding in het totaal 2 dagen in beslag. Als deelnemer krijg je na de opleiding een attest mee dat het lokaal bestuur de mogelijkheid biedt om een RSZ-korting van 800 euro/kwartaal aan te vragen voor de deelnemende mentor(en) (onder bepaalde voorwaarden).

 

Tijdens de opleiding:
  • werken we in groepen met een mix van deelnemers: nieuwe en ervaren mentoren werkend bij lokale besturen en stagebegeleiders en praktijkleerkrachten van scholen
  • vertrekken we vanuit specifieke cases op het werkveld en situaties uit de praktijk van stages en werkplekleren gericht op een zorgcontext
  • werken we met interactieve werkvormen afgewisseld met theoretische houvast
  • worden de deelnemers deskundig begeleid door een ervaren mentoropleider die zeer vertrouwd is met de zorgsector

 

Doelgroep

Mentoren van lokale besturen in technisch uitvoerende profielen (groendienst, technische dienst, wegendienst, klusdienst, magazijn, …)

 

Waar en wanneer?

De eerste dag van de opleiding is telkens een volledige dag van 9u tot 16.30u. Dag 2 en dag 3 zijn een halve dag telkens van 9u tot 12.30u. Onthaal telkens een kwartiertje vooraf.

  • Maandag 22 februari, donderdag 4 maart en maandag 17 mei 2021 -  JH De Blauwput Leuven
  • Maandag 29 maart, donderdag 1 april en maandag 28 juni 2021 - Vergadercentrum De Stroming Antwerpen
  • Maandag 26 april, donderdag 29 april en maandag 20 september 2021 - Het Achterhuis Gent

 

Organisatie

Acod LRB
ACV - openbare diensten
Diverscity
VSOA LRB
VVSG

 

Deelnameprijs

Gratis.

 

Info

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

__________

 

Betalen

Je betaalt na ontvangst van factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de aanvangsdatum van de vormig.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

 

Opleidingssessies

22 feb '21
29 maa '21
26 apr '21