Sessies

Inschrijven is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, ook voor digitale sessies. Schrijf dus niet in, als je niet kan deelnemen of verwittig tijdig als je toch niet kan aansluiten.

De meeste sessies staan open voor iedereen, maar niet allemaal. Let dus goed op de doelgroep. We geven ook aan naar wie de sessie voornamelijk gericht is.


Lerend Netwerk Afvalbeleid online: circulaire aanbesteding van werkkledij voor parkwachters, ophalers, technici
Merijn Vandepol stelt de aanpak van IOK voor over het aanbesteden van de werkkledij van onder andere parkwachters en vuilnisophalers. Ecologie, aanpassing aan de opdracht en levensduur vormden hierbij het uitgansgpunt. Merijn geeft tekst en uitleg hoe ze bij deze opdracht te werk gingen, waar je rekening mee kan houden en wat dit opleverde. 
Datum: Woensdag 20 april (10u-11u30)
Wie kan deelnemen: Aankopers, medewerkers circulaire economie, beleidsmedewerkers
Inschrijven: via de link onderaan deze pagina  
Sessie via Microsoft Teams. Je ontvangt vooraf een mail met een link om in te loggen voor de onlinesessie.
 

Lerend Netwerk Afvalbeleid online: wat steekt er in de straatvuilnisbakken? 
De inhoud van de straatvuilnisbakken hoort ook tot het restafval, maar het is nog een grote onbekende wat we in deze fractie terugvinden. Anneleen Verstegen van de KULeuven deed een uitgebreide analyse op de straatvuilnisbakken van het centrum van Leuven: zijn daar nog vermijdbare fracties in terug te vinden? Wat zit er in? Wat is er recycleerbaar? Lieven Capon van Fost Plus vult aan met hun gegevens over de sorteeranalyses van straatvuilnisbakken en over de kwaliteit van de ingezamelde fracties.
*Let op: dit gaat niet over de plaatsing en hoeveelheid of misbruik van de straatvuilnisbakken, wel over de sorteeranalyse van de straatvuilnisbakken 
Datum: Dinsdag 10 mei (14u-15u30)
Wie kan deelnemen: operationele medewerkers, beleidsmedewerkers, politiek verantwoordelijken
Inschrijven: via de link onderaan deze pagina  
Sessie via Microsoft Teams. Je ontvangt vooraf een mail met een link om in te loggen voor de onlinesessie.
 

Lerend Netwerk Afvalbeleid webinar: voorstelling bevraging sorteergedrag en afvalpreventie bij de Vlaamse burgers 
Op vraag van deelnemers aan de Lerende Netwerken Afvalbeleid voerde de OVAM een diepgaande analyse uit van het sorteergedrag en de afvalpreventie van de Vlaamse burger. Deze studie gaat in op een heel aantal elementen: welke doelgroepen onderscheid je in de Vlaamse bevolking, welke fracties worden goed gesorteerd, motivaties voor sorteren en afvalpreventie, ontwijkgedrag, …
Kathleen Schelfhout van de OVAM neemt ruim de tijd om jullie door de resultaten van deze studie te gidsen.   
Datum: Maandag 23 mei (14u-15u30)
Wie kan deelnemen: iedereen betrokken bij het afvalbeleid
Inschrijven: via de link onderaan deze pagina  
We zenden dit webinar uit via Microsoft Live Events. Je ontvangt op voorhand een mail om in te loggen. Deze manier van werken is minder interactief, de focus ligt op een uitgebreide toelichting van de studie en niet zozeer op uitwisseling. Vragen kunnen enkel via de chat.
 

Lerend Netwerk Afvalbeleid live: Persona in de afvalwereld- praktische toepassing met kaartspel
Interafval liet onderzoeken welke groepen burgers je kan onderscheiden in hun gedrag en houding ten opzichte van afval. Op basis van de grootste subgroepen werden 4 Persona ontwikkeld. Een Persona is een fictief voorbeeldpersonage die een subgroep vertegenwoordigt. Deze Persona kunnen helpen om je communicatie rond afval meer gericht aan te pakken, maar ook als controle of je beleid alle burgers benadert. Hoe gebruik je deze Persona nu in de praktijk? Er werd een kaartspel ontwikkelt om de toepassing van Persona gemakkelijker te maken. In deze sessie gaan we met dit kaartspel, alsook met heel concrete cases aan de slag.
Geef gerust ook eigen cases mee over het aanbrengen van afvalthema’s of het bereiken van bepaalde doelgroepen, zodat je deze kan uitdiepen in de sessie.
Datum: Maandag 13 juni (9u30-12u)
Wie kan deelnemen: communicatiemedewerkers van gemeentes en intercommunales, beleidsmedewerkers, milieu- en duurzaamheidsambtenaren 
Inschrijven: via de link onderaan deze pagina  
Live sessie: Mundo Madou, Kunstlaan 7/8, Brussel.
Mundo Madou ligt op 15 minuten wandelen van het Centraal Station in Brussel. Vanuit het Zuidstation kan u ook de metro 2 en 6 nemen naar metrohalte Madou. Dat is op een 150m van Mundo Madou. Op de binnenplaats is er een fietsparking. Er wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen. Wil u met de auto komen, dan is er een betalende parking in de buurt (Bepark, Parking Madou Bischoffsheimlaan, Boulevard Bischoffsheim, Bischoffsheimlaan 29).

 

Doelgroep

Medewerkers en schepenen van een gemeente of afvalintercommunale betrokken bij het afvalbeleid

 

Organisatie

VVSG en de OVAM

 

Deelnameprijs

Gratis
 

Inschrijven

Inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt ook voor de digitale sessies.
Schrijf dus niet in als je niet kan deelnemen of verwittig tijdig als je toch niet kan aansluiten.

 

Info

 

Organisatie

Deze actie kadert binnen het C-MARTLIFE project. C-MARTLIFE ontvangt steun van het LIFE Programma van de Europese Unie

Deze actie kadert binnen het C-MARTLIFE project. C-MARTLIFE ontvangt steun van het LIFE Programma van de Europese Unie.

Opleidingssessies

Geen resultaten