Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, met hen spelen en ravotten. Hen blijven boeien elke dag opnieuw. Ouders onthalen en verwelkomen, zorg dragen voor jezelf en je collega's ... Elke dag weer kan de kinderopvang op jouw inzet rekenen.

Om je te inspireren reist onze Kinderopvangcaravan het hele land door. Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity organiseren op 26 dagen gratis vorming in je eigen regio en buiten de openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang.  

In het schooljaar 2021-2022 gaan we voor een coronaveilige Kinderopvangcaravan met max. 3 workshops per locatie. We schrappen helaas ook de gezamenlijke momenten bij de start en tijdens de lunch.

Wij hopen je te mogen verwelkomen.
 

Programma

09:15 uur: Onthaal 
09:30 uur: Start workshop tot 12:45 uur (inclusief pauze met drankje)
12:45 uur: Einde

 

Workshops 

De aangeboden workshops verschillen van locatie tot locatie. Alle workshops duren 3 uur. Als deelnemer kies je 1 workshop uit. De inhoud van de workshops richt zich op alle schoolgaande kinderen van 2.5 tot 12 jaar, tenzij anders vermeld.

In onze folder vind je een volledig overzicht van welke workshops waar worden aangeboden. Op onze kaart vind je tevens een overzicht van de locaties en data.

Deze workshops bieden we aan:
 

WS1 Boost je creativiteit! – VDS/Speelmakers

Supermarkt op stelten, geheime wereld achter het behang of de grote roze koekjesfabriek… Spelen en inkleding is zoveel meer dan de clichés waar we spontaan aan denken.
Hoe bedenk je dit? Hoe raak je in die creatieve zone als begeleider?  
We reiken manieren aan om op originele en inspirerende thema’s en ideeën te komen, geen idee is te gek! We staan stil bij het selecteren én uitwerken van die ideeën. Kortom: een hele waaier aan tips om écht te spelen op kindermaat, anders dan anders, wat gekker dan normaal!
 

WS2 "Rewind - Fast Forward", terugkijken op jouw 'sterk werk' - De Aanstokerij

Wanneer we reflecteren, dan denken we na over ons gedrag en onze emoties. We verkennen situaties uit het verleden, bekijken hoe we die in de toekomst kunnen gebruiken en ontdekken waar onze sterktes liggen. Reflecteren is een onmisbare vaardigheid om als kinderbegeleider te groeien in je job. 
In deze workshop oefenen we reflectie in een veilige situatie, aan de hand van korte spelen en doeopdrachten. 
We gaan aan de slag met concrete voorbeelden en zoeken samen naar manieren om ons te verbinden met de kinderen en wat er in hen leeft.
 

WS3 Vuurslangen en andere avontuurlijke beesten - oMvormiNg

Ooit al eens een vuurslang van dichtbij gezien? Zij vormt de start (én het einde) van een uitdagende sessie rond avontuurlijk spelen in de kinderopvang. Naast een boel nieuwe ideeën voor kinderen van 3 tot 12 jaar krijg je zicht op het belang van avontuurlijk spelen voor hen. 
Je krijgt handvaten mee om stil te staan bij je eigen grenzen en die van je collega’s. Je leert ook om de risico’s van avontuurlijk spelen goed in te schatten en aanpassingen te zoeken zodat weinig of niets het speelplezier van de kinderen in de weg staat. 
 

WS4 Praten met ouders, hoe doe je dat? - Gil Geron

Ouders zijn belangrijke partners voor de kinderopvang. Ouders spreken je aan, willen soms stoom aflaten, hebben andere ideeën, zijn nieuwsgierig naar jouw mening over hun kind of vragen een tip over het opvoeden.  
In de vorming ‘communiceren met ouders’ leren we praktijkgericht hoe ‘verbindend communiceren’ een fijne samenwerking kan nastreven. Zowel bij negatieve als bij positieve boodschappen is het immers belangrijk om te zoeken naar verbinding.
 

WS5 Muziek zonder boe of ba - Tamboeri

In deel 1 van deze workshop gaan we aan de slag met liedjes, muzikale spelletjes en werkvormen voor de jongste kinderen (2,5-6 jaar). De liedjes en spelletjes worden aangepast aan de tijd van het jaar en de noden en wensen van de groepsleden. Er wordt met eenvoudige materialen gewerkt, zoals tikstokjes, schudeitjes, gekleurde doekjes, regenmakers en klankstaven. Veel van deze instrumenten kunnen ook makkelijk zelf gemaakt worden. 
In deel 2 komen muzikale werkvormen en spelen aan bod die meer uitdagend zijn en meer geschikt voor 7-12 jarigen: slagwerk en ritme werk. We werken met rap muziek, cement kuipen en lichaamspercussie. Alle activiteiten kunnen ook vertaald worden naar de andere leeftijdsgroep. 
*Deze workshop heeft gelijkenissen met de workshop Muziek uit 2018.


WS6 Brandbestrijding - Alert!

In deze praktische sessie leren we jullie op een toffe manier de belangrijkste basisprincipes van brandbestrijding aan.  
Na een uurtje boeiende en cruciale uitleg, waarin we jullie het belang van veilig blussen aanleren, aantonen hoe snel een brand kan evolueren en wat de grootste gevaren zijn, komen we van onze stoel af. Samen gaan we aan de slag en leren we vaste stoffen blussen met schuim, elektriciteitsbranden klein krijgen met CO2 en een brandende frietketel blussen met een blusdeken. Al wat warm gelopen voor deze sessie? 
Na deze opleiding krijg je als deelnemer een attest brandbestrijding erkend door Kind en Gezin.


WS7 AU TIS ME WAT! - Autismeplus

Waarom wordt Lukas zo vaak boos uit het niets en vraagt Thomas wel tien keer wie hem komt halen en hoelang het nog duurt? En waarom merk ik dat Jef mij vaak niet begrijpt? Op deze en vele vragen antwoorden we niet met dure woorden of theorieën maar met concreet toepasbare inzichten, veel praktische tips en tricks en ondersteunend materiaal voor de kinderen met autisme. We bespreken vanuit onze eigen ervaringen een filmpje waarin Rita vertelt over haar moeilijke en mooie ervaringen met de kinderen met autisme in de buitenschoolse opvang waar ze werkt. Recht uit de praktijk!  
We doen boeiende ervaringsopdrachten waarin we aan de lijve ervaren hoe het leven voor een kind met autisme kan zijn. Kom en laat je inspireren. 


WS8 Inspiratietheater: een actieve manier om je communicatieve vaardigheden te trainen - VCOK

Tijdens deze workshop ligt het accent op doen! Alvorens te starten met het echte werk, ga je aan de slag met leuke oefeningen uit het improvisatietheater.  
Vervolgens spelen we herkenbare situaties uit de dagelijkse communicatie met ouders en dit in een warme en veilige omgeving. Je gaat naar huis met “Do’s en Don’ts” van communicatie met ouders in je kinderopvang.


WS9 Sonokids - Musica

Wil je de alledaagse routine meer muzikale kleur geven? 
In Sonokids krijg je werkvormen en methodes aangereikt om muzikale creaties te maken met de kinderen. Muzikale interacties ontstaan heel natuurlijk en al spelend tijdens de kinderopvang. Elk materiaal heeft zijn eigen geluid. Hoe klinken al die geluiden samen? Door hiermee aan de slag te gaan word je je bewust van het muzikale potentieel in alledaagse materialen en situaties.
Concreet leer je tips en tricks die onmiddellijk toepasbaar zijn in de kinderopvang en zal je muzikale zelfvertrouwen na het volgen van deze workshop versterkt worden.

 

Doelgroep

Kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van schoolgaande kinderen die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur.

 

Inschrijven

Je kan inschrijven vanaf maandag 11 januari 2021 en dit via academie: VVSG-academie (efficy.com), of via mail aan koc@vvsg.be.

Tip! Indien je inschrijft via academie: VVSG-academie (efficy.com), ben je meteen zeker van je plaats.

 

Covid Safe Ticket
Omwille van het hoge aantal besmettingen, zal je enkel nog kunnen deelnemen aan de vorming als je een geldig Covid Safe Ticket voorlegt (negatieve test, herstelbewijs of vaccinatiebewijs).
Dit kan via de CovidSafe-app of op papier. Indien je geen geldig certificaat kan voorleggen, kan je tot 14 dagen voor de opleiding kosteloos annuleren. 

 

Deelnameprijs

GRATIS. De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4akkoord. Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare social profitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan het VVSG-Steunpunt Kinderopvang een ondersteuningsaanbod ten aanzien van de kinderopvang uitwerken.

 

Annuleren

Annuleren of wijzigen van een workshop (indien niet volgeboekt) kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De deelnameprijs van 60 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later, zonder geldige reden, plaatsvindt.

 

Info

  • Praktisch | Elke Van den Wijngaert, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen | koc@vvsg.be | tel. 02 211 56 60

 

Preventiemaatregelen COVID-19

Bekijk hier onze maatregelen ter preventie van het coronavirus.

 

Organisatie


Acod LRB
ACV - openbare diensten
Diverscity
VSOA LRB
VVSG

Opleidingssessies

03 feb '22
07 feb '22
15 feb '22
17 feb '22
25 feb '22
10 maa '22
17 maa '22
25 maa '22
29 maa '22
31 maa '22
19 apr '22
26 apr '22
09 mei '22
17 mei '22