KBO Select: opleidingen voor beginners en gevorderden

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is de enige authentieke bron voor gegevens over de ondernemingen in je gemeente.  Op 23 februari 2023 lanceerde de FOD Economie een nieuwe en verbeterde versie van de applicatie KBO Select: deze toepassing is speciaal ontwikkeld voor gemeentebesturen die data willen gebruiken uit de KBO.

Met KBO Select kan je op vrij eenvoudige wijze lijsten maken van ondernemers in je gemeente: alle ondernemers, startende ondernemers, horecaondernemers, …. Het is dan ook het startpunt bij uitstek als je werk wil maken van een adequate ondernemersdatabank voor je gemeentebestuur. Zonder een goed overzicht van alle ondernemers in je gemeente is het erg moeilijk om vlot te communiceren en een goed economisch beleid te voeren.

De VVSG werkt al jaren samen met de FOD Economie om de kwaliteit van de ondernemersdata te verhogen (minder dataruis, meer relevante velden, ..) én om de toegang tot de ondernemersdata te optimaliseren. Daarom organiseren we, in samenwerking met de FOD Economie, ook dit jaar weer korte praktijkgerichte opleidingen om aan de slag te gaan met KBO Select. Zowel de basisopleiding als de opleiding voor gevorderden bieden we gratis aan.

Inschrijven voor één van de sessies doe je via dit online inschrijvingsformulier.

Opleiding KBO Select – basis
Wat?
Na deze opleiding ben je in staat om vlot en zelfstandig aan de slag te gaan met KBO Select en heb je zo een belangrijk instrument in handen om een gemeentelijk ondernemersbeleid en de dienstverlening aan ondernemers vorm te geven. Een lesgever van de KBO Beheersdienst (FOD Economie) verzorgt deze opleiding en helpt je de vertaalslag te maken van de KBO tot een gemeentelijke ondernemerslijst.

Voor wie?
Ambtenaren economie die nog niet werkten met KBO Select maar er in de toekomst wel gebruik van willen maken.

Maximaal 25 deelnemers per sessie.

Wanneer?
De opleiding duurt 1 dagdeel en vindt plaats op 2 verschillende momenten (telkens van 13u tot 16u)

  • Vrijdag 2 juni
  • Woensdag 7 juni

Waar?

Beide opleidingen vinden plaats in de kantoren van de VVSG (Huis Madou).

Voorwaarden
Om te kunnen deelnemen, heb je drie zaken nodig:

Nog geen toegang tot KBO-Select?

Op woensdag 3 mei (10u – 11u) voorzien wij een korte online infosessie voor gemeenten die nog geen toegang hebben tot KBO-select.

Opleiding KBO Select – gevorderden
Wat?
Deze opleiding kan je best beschouwen als een opfrissing van wat je ooit leerde of wist over KBO Select, aangevuld met alle informatie over de recente aanpassingen aan de applicatie. Aan de hand van oefeningen op maat zet de lesgever van de KBO Beheersdienst (FOD Economie) je terug op weg om actief aan de slag te gaan met KBO Select. Tijdens deze opleiding kan je ook heel concrete praktijkvragen stellen aan de lesgever.

Voor wie?
Eenieder die ooit de beginnersopleiding volgde en/of al aan de slag was met KBO Select, maar door omstandigheden de toepassing nog onvoldoende onder de knie heeft.

Maximaal 25 deelnemers per sessie.

Wanneer?
De opleiding duurt een hele dag en vindt plaats op 2 verschillende momenten (telkens van 10u00 tot 16u00)

  • Donderdag 22 juni
  • Woensdag 28 juni

Waar?

Beide opleidingen vinden plaats in de kantoren van de VVSG (Huis Madou).

Voorwaarden
Om te kunnen deelnemen, heb je drie zaken nodig:

  • Toegang tot KBO Select en enige ervaring met KBO Select
  • Je elektronische identiteitskaart (om in te loggen)
  • Basiskennis ondernemingsdata
    Zie onze brochure ‘Ondernemingsdata: veel gestelde vragen’.

Voor bijkomende vragen kan je steeds terecht bij economie@vvsg.be

 

Opleidingssessies

02 jun '23
07 jun '23
22 jun '23
28 jun '23