
Schakeldag wijk- en buurtgericht werken versterken

Samen werken aan sterke wijken en buurten in Vlaanderen. Dat is wat lokale besturen, middenveldorganisaties en andere partners doen. Ze bundelen hun krachten om maatschappelijke uitdagingen op buurtniveau aan te pakken. Tijdens de schakeldag leer je uit de praktijk van 60 projecten - van Zeebrugge tot Genk – hoe je netwerken van wijk- en buurtgerichte werking kan opzetten en organiseren.
Programma
- Waarom wijk- en buurtgericht werken?
Ben je getriggerd om aan deze schakeldag deel te nemen? Dan ben je een ‘believer’! Maar hoe neem je stakeholders mee in een wijkverhaal? Via korte kennismakingsgesprekken bouwen we collectief argumentatie op over het waarom van wijk- en buurtgericht werken. We delen ook onze worstelingen rond hoe diverse stakeholders zich organiseren bij wijk- en buurtgericht werken. - Jouw bril om naar wijk- en buurtgericht werken te kijken
Je bent betrokken bij wijk- en buurtgericht werken, en hoe je je daarop organiseert. Waar bots jij op? Zie je gemiste kansen? Wat wil jij leren uit de aangeboden cases? We reiken je een vragenset aan waarmee je scherper kan kijken naar hoe je samenwerking, innovatie en participatie kan organiseren in wijk- en buurtwerking. Kies je eigen vragen en vorm je eigen bril om uitdagingen te detecteren. -
De huidige praktijk tegen het licht houden
Maak kennis met de 60 (!) ingestuurde cases. De initiatiefnemers stellen hun cases voor via een infowall, speakerscorners en dieptegesprekken. Met je eigen bril hou je de praktijk tegen het licht. Vanuit de aangescherpte kijk op de praktijk formuleren we samen de belangrijkste uitdagingen rond hoe we ons organiseren om het wijk- en buurtgericht werken te versterken.MIDDAGPAUZE
- Aan de slag met de uitdagingen
In gesprekstafels zoomen we in op de uitdagingen voor wijk- en buurtwerking. Voor elk van de uitdagingen formuleren we wat we te doen hebben om het wijk- en buurtgericht werken te versterken. Hoe bereik je kwetsbare doelgroepen? Wat is nodig om wijk- en buurtwerk structureel te verankeren? Hoe creëer je politiek draagvlak? …
Prof. Dr. Filip de Rynck reflecteert op wat we te doen hebben. - Netwerkbelofte en netwerken
We zien de schakeldag niet als een eenmalig event, maar als startpunt voor verdere samenwerking en kennisdeling rond wijk- en buurtgericht werken in Vlaanderen. We verkennen hoe we de lerende dynamiek van de schakeldag kunnen borgen en versterken.
Doelgroep
- Lokale besturen, middenveldorganisaties en andere partners
- Beleidsmedewerkers en coördinatoren
- Teamleiders en projectleiders
- Netwerkmanagers en verbindingsfiguren
- Strategische medewerkers uit verschillende beleidsdomeinen
Wat mag je verwachten
- Ervaringen delen over en samen reflecteren en bouwen aan succesvolle wijk- en buurtgericht werkingen
- Concrete handvaten, nieuwe inzichten en methodieken
- Concrete actiepunten en aanbevelingen
- Feedback en reflectie op je eigen cases
- Netwerkuitbreiding
Begeleiding en organisatie
Peter de Greef, Annick Vanhove (Contutti) en Seppe van Bogaert (stad Sint-Niklaas).
Ondersteund door: CM, Contutti, Groep Intro, Kenniscentrum Vlaamse Steden, SAM, SAAMO, Stad Sint-Niklaas, UGent departement bestuurskunde en VVSG.
Praktisch
Waar en Wanneer
Vrijdag 14 maart 2025 onthaal vanaf 9u, start om 9u30 tot 17u£
Cocon, Heistraat 135b, 9100 Sint-Niklaas
Prijs
75 euro, inclusief koffiepauzes, snacks, lunch en netwerkdrink.
Inschrijven kan tot en met dinsdag 11 maart 2025.
Annuleren
Kosteloos annuleren is mogelijk tot 5 werkdagen voor de aanvangsdatum van de opleiding.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan, tenzij je een geldig ziekteattest kan voorleggen.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Geen probleem! Laat je vervangen door een collega en breng ons op de hoogte via ons contactformulier.
Organisatie
Relevante opleidingen
- Hendrik Consciencegebouw, Koning Albert II Laan, Sint-Joost-ten-Node, BelgiëStudiedag
Studiedag digitale inclusie bij ouderen
- Park Inn by Radisson, Martelarenlaan, Leuven, BelgiëDagopleidingLaatste plaatsen
Beroepsgeheim voor sociaal werkers in het OCMW