Met Socrates op de Sociale Dienst: door intervisie het eigen professioneel handelen onderzocht 

In het oude Griekenland bestond er geen OCMW. En toch vinden we net daar handvatten en spiegels om te reflecteren over ons eigen professioneel handelen. Socrates komt op sneakers binnen en toont ons waarom we zoveel moeite hebben met het stellen van goede vragen en echt te luisteren naar de ander. Maar hij leert ons daarna welke vragen we wel kunnen stellen in welke situaties. Het zijn vragen die leiden tot verbinding met de ander en met onszelf om zo te komen tot echte en verrassende gesprekken.  

Elke cliënt komt met eigen vragen, noden en verwachtingen. Soms loopt een hulpverleningstraject vanzelf, maar vaak is het zoeken. Geïnspireerd door de Socratische methode gaan jullie tijdens deze intervisie vervolgens aan de slag met echte cliëntsituaties. Jullie werken gestructureerd met een intervisiesjabloon zodat jullie diepgang krijgen in de casussen en het eigen professioneel handelen als sociaal werker. Jullie verkennen de problemen en uitdagingen die achter elke casus schuilgaan. Jullie gaan samen op zoek naar inzichten en ontwikkelen aanpakken die hierop een antwoord kunnen bieden.   

 

Doel  

De deskundigheid van de sociaal werker verhogen en de kwaliteit van hun werk verbeteren door inzicht te verwerven in de eigen rol, handelen en opvattingen.  

 

Documentatie

We baseren ons op het boek ‘Socrates op Sneakers’ van Elke Wiss.  

 

Voor wie  

Maatschappelijk werkers die met hun beide sneakers in de OCMW-praktijk staan 

 

Begeleiders 

Nastasja Veraert - stafmedewerker sociaal werk VVSG 
Werner De Wael - stafmedewerker lokaal sociaal beleid, regie en organisatienetwerken VVSG 

  

Waar en wanneer 

Donderdag 8 juni 2023
van 9.30 tot 16.30 uur, onthaal om 9 uur
Lekker GEC, Kon. Maria Hendrikaplein 6, 9000 Gent

Betaling 

Na ontvangst van de factuur. 

 

Deelnameprijs 

€ 100 - VVSG-leden: inclusief documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes 

 

Annuleren 

Annuleren kan kosteloos tot één week voor startdatum. De volledige deelnameprijs wordt aangerekend wanneer de annulatie later plaatsvindt. Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega. 

 

Info 

  • Inhoudelijk 
    Werner De Wael, stafmedewerker lokaal sociaal beleid, regie & organisatienetwerken werner.dewael@vvsg.be, tel. 02 211 55 00 • GSM 0471 87 48 02
  • Praktisch 
    Gudrun Hellinckx, VVSG Kennsideling, gudrun.hellinckx@vvsg.be, tel. 02 211 55 57 

Heb je specifieke noden of wensen waarmee we rekening moeten houden? We horen het graag.

Opleidingssessies

08 jun '23