Jouw data als grondstof voor een slimmer lokaal bestuur

Ben je op zoek naar inspiratie, inzichten en concrete handvatten om jouw datamaturiteit te verhogen? Wil je meer draagvlak creëren voor een echt databeleid in jouw organisatie?

Ga dan in het najaar met ons mee op ‘Expeditie data’! 

 

Masterclass Datagedreven innovatie

Tijdens deze online dag leer je alles over het waarom, wat en hoe van datagedreven innovatie. Tom Pots en Frans Feldverg, beiden verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam voor het programma ‘Datagedreven sturing in de publieke sector’, ontwikkelden het Datagedreven Innovatie canvas waar ze samen met jou mee aan de slag gaan.


In de publieke sector schieten datalabs en dataprojecten als paddenstoelen uit de grond, terwijl het aantal succesverhalen vooralsnog beperkt is. Vraagstukken aanpakken op basis van data blijkt een complex spel. Te vaak wordt gedacht vanuit het ‘hoe en wat’ van data in plaats van eerst het ‘waarom’ helder te krijgen. Hoe zorg je dat je als team een gemeenschappelijk beeld ontwikkelt van het ‘waarom’, ’wat’ en ‘hoe’ van dataprojecten en gedurende de projectuitvoering deze drie voortdurend in relatie tot elkaar beschouwt?  

Deze drie kernvragen zijn essentieel voor ieder dataproject, maar makkelijker gesteld dan beantwoord. Helemaal in de context van dataprojecten die per definitie multidisciplinair zijn, waar technische experten en domein experten ieder op hun eigen manier de antwoorden invullen. Hoe zorg je ervoor dat alle betrokkenen over hetzelfde praten en elkaar begrijpen? Veel dataprojecten zijn al kansloos bij de start. Hoe komt dit? En nog belangrijker: hoe start je wel een kansrijk dataproject op? Wat vraagt dit van jou en jouw organisatie? Deze vragen staan centraal in de leerdag DatCan. 

 

Voormiddag

 • Context datagedreven innovatie in de publieke sector.
  • Waarom, wat en hoe van datagedreven innovatie.
  • Hoe blijven we als publieke sector relevant?
 • Wat maakt data projecten complex? Wat zijn valkuilen en succesfactoren?
 • Inzicht in de methodiek DatCan:
  • Wat is het en hoe werkt het?
  • Hoe start je een kansrijk data project op?

Pauze

Namiddag

 • Leren werken met de methodiek van DatCan
 • De werkwijze van opstarten van dataprojecten overdragen aan deelnemers, zodat zij zelfstandig kansrijke dataprojecten kunnen opstarten en succesvol realiseren.

 

Over de docenten

Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op datagedreven innovatie. Het beantwoorden van de vraag hoe je als organisatie relevant blijft in een wereld waarin data en artificial intelligence disruptief kunnen zijn voor de waarde die je als organisatie creëert, staat hierin centraal. Hij is medeoprichter en directeur van 'the Amsterdam Center for Business Analyitcs', een multidisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van big data, business analytics en data science (VU instituut. Frans is tevens mede-oprichter van Data Science Alkmaar, een regionaal kennis- en innovatieplatform op het gebied van (big) data en kunstmatige intelligentie, waarin de gemeente Alkmaar, Vrije Universiteit Amsterdam en het regionale bedrijfsleven intensief samenwerken ('triple helix'). Als consultant heeft hij ruime ervaring met de ontwikkeling en implementatie van 'data & analytics driven' bedrijfsmodellen, diensten en strategieën voor nationale en internationale ondernemingen, en de publieke sector. FHij geeft regelmatig lezingen en workshops over de invloed van (big) data en artificial intelligence op organisaties en de samenleving. In een recente TEDx presentatie legt hij aan de hand van 'the economics of artificial intelligence' uit hoe kunstmatige intelligentie een bijdrage kan leveren aan het realiseren van de 'UN sustainable development goals'. 

 

Tom Pots is programmamanager datagestuurd werken in de gemeente Zaanstad. Na 8 jaar gewerkt te hebben als adviseur bij Berenschot in de publieke sector wilde Tom doen wat hij adviseerde en is hij in dienst gegaan bij één van zijn klanten. De centrale vraag in zijn werk: hoe kun je maatschappelijke vraagstukken verbeteren op basis van data. Hij is een veelgevraagd keynote spreker over de verandering van datagestuurd werken. Als adviseur en trainer helpt hij organisaties om deze verandering geloofwaardig vorm te geven. Tom is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam als docent en programmaleider van de leergang Datagedreven Sturing in de Publieke Sector’. 

 

Praktisch

30 november 2021 van 9u30 tot 16u30 (lunchpauze van 12u30 tot 13u30), online.

 

Doelgroep

De Masterclass is toegankelijk voor medewerkers en mandatarissen van lokale besturen of andere organisaties die lid zijn van de VVSG. Er is plek voor 20 deelnemers (één per lokaal bestuur). Indien je met meer personen per lokaal bestuur wenst in te schrijven, neem dan eerst contact op met ann.ronsmans@vvsg.be .

 

Deelnameprijs

Deelnameprijs bedraagt 150 euro. 

 

Inschrijven

Inschrijven kan tot één dag voor de Masterclass. Je ontvangt één dag vooraf ook de deelnamelink.

 

Meer informatie

Inhoudelijke vragen? Stel ze aan Nathalie Dumarey, prorgammamanager innovatie en digitale transformatie, nathalie.dumarey@VVSG.be

Praktische vragen? Stel ze aan Ann Ronsmans, verantwoordelijke voor de organisatie van vorming en evenementen,  ann.ronsmans@vvsg.be .

 

Betalen

Je betaalt na ontvangst van factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de masterclass. Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan. Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

We geven nog mee dat er geen opnames gemaakt worden.

 

Expeditie data is een  initiatief van de VVSG en het Agentschap Innoveren en Ondernemen in kader van het project ‘Smart cities’.

 

Opleidingssessies

Geen resultaten