Een steeds verder stijgende energiefactuur, een CO2-uitstoot die hoogdringend gereduceerd moet worden, mét behoud en verhoging van gebouwkwaliteit- en comfort. Ben jij diegene die binnen jouw lokaal bestuur dit allemaal op het bord krijgt én zich daarbij ook afvraagt hoe dit allemaal samen kan en moet gerealiseerd worden? Dan hebben we nieuws voor jou!  In een vierdaagse opleiding zetten sprekers de bakens uit en nemen begeleiders en ontzorgers jou mee op sleeptouw.  Bepaalde onderdelen zijn interactief en geven jou een aanzet om daarna zelf op weg te gaan.

Als je aan de vierdaagse deelneemt, dan is het essentieel dat je tijd kan en wil vrijmaken hiervoor. Jouw aanwezigheid en inzet, jouw medewerking en actieve energieke aanpak tijdens de vier dagen is een must om dit actiegericht traject voor jou te laten slagen.

 

Programma

 • DAG 1 (15/9): Vanuit toegespitste kaders en regelgeving komen we snel tot de essentie hoe deze (dwingende) doelstellingen te monitoren a.d.h.v. relevante indicatoren voor essentiële gebouwprestaties.  We zoomen in op energie(prijs)stijgingen, het wat en waarom van EPB-EPC Niet-Residentiële gebouwen, green deals voor energieverbruik, gezondheid/veiligheid en klimaat. Hoe uit energiemanagement instrumenten of Gebouwbeheersystemen de nodige inzichten te halen om thuis snel actie te kunnen nemen en een gerichte energiescan op te starten waar nodig.
 • DAG 2 (27/9): Met de basics van de gebouw prestaties en indicatoren achter de kiezen, duiken we in een eerste pakket van acties en rollen die een actief gebouw- en energiebeheerder kan opnemen. In deze sessie wordt gefocust op “snelle maatregelen met snelle resultaten”, het grotere werk volgt in dag 3. We laten hier (boven)lokale besturen en experts ter zake zelf aan het woord, die recht vanuit de praktijk goede voorbeelden meegeven van hoe ze het op het thuisfront aanpakten rond Energie Efficiëntie en energiedelen.  Na deze dag weet je waar de kassa (het snelst) rinkelt, in eigen huis of elders.
 • DAG 3 (6/10): Opgewarmd door de eerder korte termijn wins van dag 2, bijten we ons vast in de structurele en lange termijn winsten én bijkomende inspanningen om 2050 doelstellingen op meest optimale manier te behalen. Opnieuw praktische deskundigheid en ervaren gidsen die vanuit de eigen ervaring en leercurve de weg naar energie en CO2-besparende HVAC – (O)EPC – Strategisch Vastgoed Plan én de financiering op lange termijn van dit alles. Met ook richtingwijzers naar de diverse ontzorgers die deze tocht kunnen verlichten en versnellen.
 • DAG 4 (25/10): Ik ga op reis en neem mee… Welke instrumenten, bestekken, raamovereenkomsten en beproefde processen en routekaarten zijn voor en door lokale besturen ter beschikking. Zodat je voor elke uitdaging klein en groot een actiegerichte gereedschapskoffer ter beschikking hebt om de specifieke noden te vertalen naar concrete doelen, de gebouwdata naar nodige inzichten en cijfers voor goedgekeurde budgetten en opdrachten.

 

Sprekers en begeleiders

Deskundige sprekers, experts en begeleiders van (boven)Lokale Besturen klein én groot, VIPA, VEB, Fluvius, VEKA… delen kennis en cases, loodsen jou door werkinstrumenten, delen do’s en dont’s. Ontzorgers geven een aanzet om zelf aan de slag te gaan. Bepaalde onderdelen worden interactief gebracht en geven een hands-on duik in voorbereidend werk dat aan deelnemers wordt gevraagd.

 

Doelgroep

Lokale besturen, medewerkers patrimonium, facility, energie, klimaat. Iedereen die met de neus op de stijgende energieprijzen wordt gedrukt, die gebouwkwaliteit en -comfort wil verhogen en daarbij ook de CO2-uitstoot wil reduceren aan een nooit gezien tempo. Maar die zich daarbij ook afvraagt hoe dit concreet te realiseren.
 

Data en locatie

Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41, 9000 Gent, telkens van 9u30 tot 16u00

 • Donderdag 15 september 2022
 • Dinsdag 27 september 2022
 • Donderdag 6 oktober 2022
 • Dinsdag 25 oktober 2022

 

Deelnameprijs

 • € 200 per deelnemer (max. 2 deelnemers per bestuur)
 • In deze prijs is een broodjeslunch op de middag inbegrepen
 • Breng je eigen laptop mee, deze zal gebruikt worden voor sommige sessies

 

Inschrijven

Opgelet: deze opleiding is enkel toegankelijk voor VVSG-leden. Er worden maximum 2 deelnemers van eenzelfde bestuur toegelaten.
Je aanwezigheid en inzet, je medewerking en actieve energieke aanpak tijdens de vier dagen is een ‘must’ om dit traject te laten slagen.

De groep bestaat uit max. 20 deelnemers.

 

Info

 

Organisatie

VVSG in samenwerking met (boven)lokale besturen, VIPA, VEB, VEKA en Fluvius.

 

Betalen

Je betaalt na ontvangst van de factuur.

 

Annuleren

Kosteloos annuleren is mogelijk tot één week voor de aanvangsdatum van de vorming. Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan. Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je vervangen door een collega.

Opleidingssessies

15 sep '22