Auteur:

Gepubliceerd op: 08-09-2021

Zonneboeren

Energieke boer zoekt zonnebuur (of omgekeerd)

 

‘Alle landbouwers van het Pajottenland en de Zennevallei aan de zonne-energie’, dat is het opzet die initiatiefnemers Innovatiesteunpunt, Voedselteams en Klimaatpunt willen realiseren met het project ‘Zonneboeren’.

 

Investeren en ontvangen

 

Het idee van de actie is eenvoudig: de boer investeert in zonnepanelen op zijn schuur met behulp van voorfinanciering door bewoners uit de omgeving. De ‘buur’ investeert € 250,- en ontvangt als tegenprestatie € 300,- aan waardebonnen, te besteden aan producten en/of diensten van de desbetreffende boerderij.

 

Een brug slaan tussen omgeving, klant en bedrijf

 

“Ik wil met ‘zonneboeren’ een brug slaan tussen onze omgeving, onze bezoekers en ons bedrijf”, zegt Maarten, een landbouwer uit de regio die eraan denkt om deel te nemen. Samen met zijn broer heeft Maarten een modern akkerbouw- en melkveebedrijf. Hij bewerkt 60 hectare met o.a. aardappelen, suikerbieten, tarwe en graslanden. Naast het landbouwbedrijf hebben Maarten en zijn broer staanplaats voor een 10-tal campers en baten ze een hoevewinkeltje uit.

“Voor ons is (meedoen aan) zonneboeren een mooie manier om aan onze buren en de campinggasten te laten zien dat wij graag ons steentje bijdragen aan duurzaamheid.

 

110 zonnepanelen

 

“Op onze schuur passen makkelijk 150 zonnepanelen, maar een 110-tal zal voldoende zijn om ons verbruik te dekken. Die zijn goed voor een jaarlijkse geschatte productie van +/- 40.000 kWh.

Hiermee kunnen wij zo’n 75% van onze totale stroombehoefte zelf opwekken”, legt Maarten uit. “Een flinke investering, die met de investering van 150 buren is terugverdiend.”

 

“Ik heb liever dat het vanuit de mensen zelf komt”

 

In ruil voor de investering van €250 kunnen Maarten en zijn broer verschillende producten en diensten van hun boerderij aanbieden: “investerende buren kunnen in ruil bijvoorbeeld kamperen op onze camping of producten, zoals hoeve-ijs, uit onze boerderijwinkel verkrijgen”, aldus Maarten. Op dit moment hebben er al een 5–tal buren interesse getoond. Ik heb folders bij de receptie liggen en als mensen geïnteresseerd zijn vertel ik graag meer over het project. Ik ben niet de persoon die van de daken schreeuwt dat men mij moet sponsoren.

“Ik heb liever dat het vanuit de mensen zelf komt”, vertelt Maarten.

 

Duurzame droom, duurzame buurt

 

Uiteindelijk hoopt Maarten dat de wetgeving verandert en hij in de toekomst direct stroom kan terugleveren aan zijn buren/investeerders.

“Helaas staat de wetgeving dat nog niet toe. De stroom die ik opwek mag ik voor eigen gebruik inzetten en wat over is, lever ik (voor een peulschil) aan het net”, legt Maarten uit. “Als omwonenden investeren in zonnepanelen op mijn dak en ik kan ze in ruil daarvoor groene stroom van mijn dak leveren, dan zou de duurzame droom van dit project helemaal uitkomen.”

Zonneboeren is een project van Klimaatpunt, het Innovatiesteunpunt en Voedselteams en wordt ondersteund door provincie Vlaams-Brabant.

Meer informatie vind je op deze webpagina van het Innovatiesteunpunt

Gawein Van Daele