Auteur:

Gepubliceerd op: 23-06-2021

Nu een groot deel van de oudere twintigers werd uitgenodigd voor een Coronavaccin, is het voor jongeren tussen 16 en 25 jaar des te belangrijk dat zij zich aanmelden voor de resverelijsten van de vaccinatiecentra via QVAX. Ook jouw lokaal bestuur kan ervoor zorgen dat deze oproep jongere inwoners bereikt.

Waarom is dit nu extra belangrijk? In juli kunnen maar weinig eerste dosissen gezet worden, omdat quasi alle beschikbare vaccins voorbehouden worden voor de tweede dosissen. De kans bestaat dus dat jongeren die dan nog uitgenodigd moeten worden een aantal weken zullen moeten wachten vooraleer zij hun uitnodiging krijgen. Een plek op de reservelijst kan dit proces echter aanzienlijk versnellen, soms zelfs met enkele weken. Bovendien zorgt een goed gevulde reservelijst er ook voor dat geen vaccins verloren raken en de vaccinatiestrategie niet aan snelheid inboet. Jongeren kunnen hun kans op snellere vaccinatie verder verhogen door zich op QVAX ook kandidaat te stellen voor een Johnson & Johnson vaccin.

Met het grote aantal vaccins dat nu elke week gezet wordt, de kans dat hier en daar mensen gaan afhaken door vakantie- en zomerplannen en het feit dat de oudere bevolking normaalgezien reeds een uitnodiging heeft gekregen, maken jongeren nu dus een heel reële kans om bovenaan de reservelijst te belanden en dus opgeroepen te worden wanneer een vaccin beschikbaar komt. Probeer waar mogelijk dus om QVAX optimaal in de kijker te zetten bij jongeren in je stad of gemeente, zodat zij kans maken op een snelle vaccinatie en zo de vaccinatiestrategie mee op koers houden.

Veerle Cortebeeck